De redactie van Tij-dingen selecteerde een paar unieke uittips om te genieten van erfgoed in onze gemeente op zondag 12 september. 

Résidence Du Blekker: bezoek dit modernistisch appartementsgebouw

De eerste appartementsgebouwen werden gebouwd tijdens het interbellum. In de Zeelaan, op de hoek met de Panoramalaan, staat een modernistisch exemplaar: Résidence Du Blekker, een voor vele mensen herkenbaar gebouw. Kom naar de rondleidingen in dit unieke gebouw.

  • Rondleidingen om 11 en 14 uur
  • Zeelaan 110

Funeraire rondleiding: Vrouwen aan het woord

Tijdens rondleidingen over funerair erfgoed komen voornamelijk mannen ter sprake. Op deze Open Monumentendag brengen we daar verandering in.Ga op stap met twee vrouwelijke gidsen en kom meer te weten over de vrouwen die de geschiedenis van Oostduinkerke maakten. Het NAVIGO-museum neemt dit jaar niet deel aan Open Monumentendag, door de werken, maar tijdens deze rondleiding ontdek je meer over het vrouwelijke vissersverleden.

  • Rondleidingen om 10.30 en 15.30 uur
  • A. Geryllaan 5

Rondleiding Kunstencentrum Ten Bogaerde: dialoog erfgoed en hedendaagse kunst

Ontdek de geschiedenis van dit voormalige uithof van de Duinenabdij en bezoek de expo DACH in het Kunstencentrum met de middeleeuwse schuur als achtergrond.

  • Rondleiding om 13.30 en 15.30 uur
  • Ten Bogaerdelaan 12

De Mijn: 75 jaar Hotelschool Ter Duinen & expo over burgemeester J. Van Buggenhout

We kennen De Mijn als een deel van Hotelschool Ter Duinen. Het gebouw is opgericht in 1938 als rustoord voor de Vrije Mijnwerkers van Limburg. Beheerder was Jaak Van Buggenhout, voormalig burgemeester van Koksijde (1947-1958 en 1965 -1971). In 1947 stichtte hij samen met kapelaan Jozef Berten de intussen internationaal gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen. De school is dus 75 jaar jong! Op Open Monumentendag krijg je de kans om de andere realisaties van burgemeester Van Buggenhout te ontdekkentijdens een expo in De Mijn. Een gids vertelt meer over de geschiedenis van het prachtige gebouw.

  • doorlopend van 10 tot 18 uur (reservatie niet nodig)
  • Massartstraat