Op KoksijdeVerbeeldt.be en bij de dienst Archief vind je oude afbeeldingen van de viersterrenwoningen, huizen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Veel pareltjes doorstonden de tand des tijds.

Billenkarren na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog zit de verhuur van billenkarren in de lift. In het assortiment zien we naast verwijzingen naar legervoertuigen ook sport- en luxewagens. De twee Oostduinkerkse jongens op de foto testen de nieuwe modellen uit. Op de achtergrond zie je het vissershuisje op het Astridplein dat heel lang dienst doet als toerismekantoor. Opvallend is ook de rij geparkeerde Citroën Tractions die toen heel populair waren.

Nog altijd populair

Go-carts en billenkarren spreken nog altijd tot de verbeelding van jong en oud. Wie reed nog nooit in een billenkar langs de dijk? Ondertussen heb je heel wat elektrische go-carts waarmee kinderen tussen de wandelaars slalommen. Wist je dat onze drie badplaatsen elk een eigen billenkarrenroute hebben?

Westhoek Verbeeldt

Billenkarren

Kan je iets vertellen over de bovenste foto of heb je zelf leuke foto’s genomen in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be

Onroerenderfgoedgemeente

Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen. Daarmee onderschrijft de Vlaamse overheid hiermee het gevoerde lokale beleid en draagt daarom ook enkele van bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie. Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds hebben doorstaan

Meer info

Onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05