Skaten is meer dan een hobby of een populair tijdverdrijf. Sinds 2020 is het zelfs een olympische sport.

Het wordt dus dringend tijd dat je mee bent met de verschillende skateboardtermen.

Zie je door al die planken de wieltjes niet meer? Tij-dingen legt 10 van de meest courante skatericks voor je uit.

Ollie

De basis van veel skateboardtricks, de ollie, is een sprong waarbij de skater en het skateboard tegelijkertijd van de grond komen zonder dat de handen het bord raken. Het lijkt magisch, maar het komt neer op de juiste timing en voetplaatsing.

Kickflip

Een geavanceerdere truc waarbij de skater een ollie uitvoert en vervolgens met de voet het skateboard een draai van 360° laat maken. Dit vereist precisie en controle.

Heelflip

Vergelijkbaar met de kickflip, maar hier draait het skateboard in de tegenovergestelde richting. De naam komt van het gebruik van de hiel om de draai te starten.

Grind

Grinds zijn trucs waarbij de skater over een rail, richel of ander obstakel glijdt. Er zijn veel varianten, zoals de 50-50 grind, waarbij beide trucks (de metalen onderdelen die de wielen op het bord houden) op het obstakel rusten.

Manual

De manual is de skateboardversie van een weely. De skater balanceert op de achterste of voorste wielen terwijl hij of zij in beweging blijft. Het is een delicate balansoefening.

Pop shove-it

Bij deze truc draait het skateboard 180° rond zijn lengteas terwijl de skater in de lucht springt. Het lijkt op een ollie, maar met een extra draai.

Nosegrind

Een variant van de grind, waarbij de skater alleen op de voorste truck glijdt. Het vereist aanzienlijke vaardigheid om je balans te behouden.

Varial kickflip

Deze truc combineert de ollie, kickflip en pop shove-it. Het skateboard draait zowel om zijn lengte- als breedteas, wat zorgt voor een indrukwekkend visueel effect.

180 ollie

Dit is een variant van de ollie waarbij de skater een draai van 180° maakt in de lucht. Het kan in beide richtingen worden uitgevoerd.

Boneless

Een klassieke trick waarbij de skater kort van het skateboard afstapt met één voet en het bord met de hand vasthoudt, om er vervolgens weer op te springen. Het is één van de oudere trucs en een favoriet onder veel skaters.

Skateboarden is een kunstvorm en een sport vol creativiteit en technische vaardigheid. Deze 10 tricks vormen slechts het begin van wat mogelijk is. Voor iedereen die geïnteresseerd is in het leren van deze trucs, staan er veel instructievideo's en tutorials online.

Skaten vereist geduld en oefening, maar het kan een ongelooflijk lonende en leuke ervaring zijn.

Skatetricks voor je uitgelegd

Video