De Van Buggenhoutlaan is een invalsweg naar onze badplaats en daarom genoemd naar één van de belangrijkste naoorlogse burgemeesters.

Hij was tussen 1947 en 1958 & 1965 en 1971 burgervader en zette Koksijde mee op de kaart. Zijn straat kreeg een grondige facelift. Deze voormalige gewestweg werd enkele jaren terug overgedragen aan onze gemeente. Zo kon het bestuur eindelijk starten met de nodige werkzaamheden.

De oorspronkelijke weg had een heel breed tracé met aanliggende fietspaden en instabiele voetpaden. Het bestuur greep die kans om meer groen en een klein plein in de plannen op te nemen. Het nieuwe fietspad, in twee richtingen, is veel veiliger en volledig gescheiden van de rijweg. Hier komen nog zitbanken en picknicktafels. Ideaal om de rust op te zoeken. En het is ook beeldbepalend, het ziet er mooi uit. Ook is er een volledig vernieuwde riolering.

Kostprijs van dit totaalpakket: 3,5 miljoen euro. De plannen komen van studiebureau Plantec uit Oostende, aannemers THV Seru-Vanlerberghe. Gemeentediensten die meewerkten: Technisch Bureau (Siska Stockelynck, Maya Devriendt en Bart Hubrecht) en de Groendienst (Dries Vandewoude).

Fontein

De werken aan het rondpunt startten op 28/8/2023. Het verkeer uit Koksijde-Bad moet daarom omrijden (van maandag tot vrijdag) via de Ter Duinenlaan. Tegen half september zijn de betonwerken (en dus ook de omleiding) achter de rug. Daarna volgen de werken aan de fontein(technieken) zelf.

Bijzonder is dat we inzetten op duurzaamheid. De fontein zal bijna volledig werken op gerecupereerd regenwater. Opgelet: vanaf maandag 18 september volgt er nog een aanpassing aan het dubbelrichtingsfietspad en de fietsoversteek aan de Zeelaan (rondpunt 'De Poort').

Er is ondergronds een grote buffercapaciteit voorzien om water te bergen voor zes weken zonder dat er regen valt. Als gemeentebestuur laten we dus niets aan het toeval over.

De volgende fase – tussen de fontein en de Zuid-Abdijmolen – komt waarschijnlijk nog later aan bod. Na de modernisering van het Marktplein – mede dankzij de komst van CinemaKoksijde en het politiehuis – en de Ter Duinenlaan, wordt onze gemeente klaargestoomd voor de toekomst. Budgettaire spreiding en bijkomend archeologisch onderzoek zorgden voor extra vertraging.

Jaak Van Buggenhoutlaan