Een warme zomerdag is een ideaal moment om je met een boek in de zon te nestelen. Tij-dingen sprak met Ines Enbrie die eind vorig jaar haar debuutroman uitbracht. Ines is tweedeverblijver in onze gemeente en bracht de roman De eerste sneeuw uit.

Een verhaal vol passie.

Tij-dingen: Stel jezelf kort voor. Wat is jouw link met onze gemeente?
Ines Enbrie:
“Net zoals voor Alice, mijn hoofdpersonage in De eerste sneeuw, is passie de belangrijkste drijfveer in mijn leven. En als ik passie zeg, dan denk ik in de eerste plaats aan reizen en schrijven. Ik heb ruimte en vrijheid nodig om gelukkig te zijn, om te weten wie ik ben en wat belangrijk voor me is. Afstand is mijn voorwaarde om te kunnen reflecteren over het leven. Zonder mezelf aan banden te laten leggen, eis ik mijn wereld op en storm ik gefascineerd door het leven. Om het met de woorden van Alice te zeggen: een beetje gestoord is perfect voor mij. Als kind heb ik meerdere zomervakanties doorgebracht aan de Westkust. Toen ik zwanger was van mijn eerste kind, keken mijn man en ik uit naar een vaste stek in Koksijde. Het leek ons ideaal om de bruisende grootstad (we wonen in Antwerpen) te combineren met de zaligmakende rust van de zee. Na de geboorte van onze zoon, ongeveer twintig jaar geleden, vonden we ons droomappartement op de Zeedijk.”

Als kind heb ik meerdere zomervakanties doorgebracht aan de Westkust

T-d: Hoe wordt je boek onthaald?
Ines:
“De mensen uit mijn directe omgeving waren onder de indruk. Zonder uitzondering lazen mijn vrienden mijn roman in één ruk uit. Het verhaal kruipt onder de huid, een hartverscheurende liefdesroman en tastbare passie: geweldige complimenten, maar het bleef nieuwsgierig wachten op de eerste reacties van het grote publiek. Gelukkig kreeg ik ook daar veel lof!”

T-d: Hoe lang heb je aan de roman geschreven? Was het een hele klus?
Ines:
“Als een bezetene heb ik gewerkt aan De eerste sneeuw. Anderhalf jaar. Vaak van zonsopgang tot diep in de nacht. Intense, maar goddelijke momenten. Ik heb geschreven op een afgelegen plek in Sicilië of een minuscuul vulkaaneiland in de Tyrreense Zee en in een buurtcafé in Montmartre (Parijs, red.), maar ook in Napels, Palermo en Venetië. En natuurlijk in Sint-Idesbald. De letters vielen uit mijn pen. Schrijven ervaar ik niet als een klus. Integendeel, schrijven is voor mij een manier om te ontsnappen aan de realiteit, om los te komen van het dagelijkse leven.”

T-d: Ben je van plan om nog meer boeken uit te brengen? 
Ines:
“Absoluut! Deze winter heb ik gewerkt aan een tweede boek dat zich afspeelt in het gracieuze en melancholische Venetië. Echter, door de verlammende lockdown verliep het creatieve schrijfproces moeizaam en belandde ik in een writer's block... Toen uiteindelijk het verbod op essentiële reizen werd opgeheven, heb ik me zonder aarzelen naar de dogenstad gehaast. Verlaten door toeristen was Venetië een begerenswaardige plek om geïnspireerd te worden. Met zicht op het San Marcoplein en in goed gezelschap van Proust, Goethe en Casanova, heb ik me dagelijks in de fluwelen zetels van Caffè Florian genesteld om te schrijven. Mijn fantasie leek onbegrensd en de letters vielen uit mijn pen. Ondertussen zijn de eerste hoofdstukken afgerond, ligt het kader van de gebeurtenissen vast en zit de slotscène in mijn hoofd. Meer verklap ik nog niet (glimlacht). Het schrijven van een roman is een reis: de hoofdlijn biedt houvast, maar toeval maakt het verloop interessant."

T-d: Verwijs je in je boek naar onze regio? Of haalde je inspiratie uit Koksijde?
Ines:
“De fantasie van een schrijver wordt gevoed door zijn of haar persoonlijke ervaring. Ook ik laat me inspireren door wat er om me heen gebeurt: door de dingen die ik zie, hoor en meemaak. Ook wanneer ik hier aan zee vertoef, wordt mijn fantasie geprikkeld door de werkelijkheid. Feitelijk ben ik constant aan het schrijven in mijn hoofd, zelfs tijdens een strandwandeling bij stormweer."

T-d: Welke verborgen plek in onze gemeente moeten we dringend (her)ontdekken? 
Ines:
“Als ik er eentje moet uitpikken, dan kies ik het Museum Paul Delvaux. Op een hete zomerdag vergaap ik me graag aan de schilderijen van deze kunstenaar. Het intieme museum nabij het Vlierhof, een villawijk in Sint-Idesbald, charmeert me altijd. Opnieuw en opnieuw.”

T-d: Heb je nog een speciale boodschap voor onze lezers? 
Ines:
"Een duik in het leven van Alice en Matteo (de hoofdpersonages uit De eerste sneeuw, red.) zorgen ongetwijfeld voor veel uren onbezonnen en onbekommerd wegdromen. Mijn roman is een pageturner die vlinders tovert in je buik. Het perfecte leesvoer voor zwoele zomerdagen en ideaal voor op vakantie (glimlacht)."

De eerste sneeuw is een sensuele roman die doet denken aan Benoîte Groults tijdloze klassieker Zout op mijn huid. De prijs bedraagt 19,99 euro. Verkrijgbaar in de boekhandel en online.