Deze kusttriënnale voor hedendaagse kunst loopt nog tot 7 november. Koksijde kiest als enige voor twee Belgische, vrouwelijke kunstenaars met werk geïnspireerd door lokale verhalen.

Heidi Voet en Els Dietvorst spelen in op het thema van Beaufort 21: hoe heeft de kust de mens veranderd?

Windswept

Op het strand van Oostduinkerke staat een boom. Vreemd zal je denken, een boom op het strand. Maar deze boom is gemaakt uit brons. Els Dietvorst verzamelde aangespoeld hout tijdens haar lange wandelingen langs het strand. Door die takken af te gieten in brons en ze samen te smelten tot een geheel, maakte ze een nieuwe boom. De harde wind heeft de boom gebogen. Toch blijft de boom overeind en ontstaat er geborgenheid.

In de holle zijde van de boom kan je schuilen voor de zuidwestenwind. Het kunstwerk vind je op het strand van Oostduinkerke, ter hoogte van de Faberstraat.

White Dwarfs and Supergiants

In de uitgestrekte zandvlakte van de Schipgatduinen liggen felgekleurde speelballen. Een gele golfbal, naast een roze tennisbal. Wat verderop ook blauwe, rode en groene volley-, basket- en strandballen. Het lijken er ontelbaar veel.

Ze liggen er niet zomaar. Heidi Voet plaatste de ballen exact zoals de sterren aan de hemel. Met dit kunstwerk bootst ze de sterrenhemel na. Zo krijgen alledaagse ballen een nieuwe verhouding met elkaar en met ons. Als resten van sport en spel, tonen de ballen ons de plaats van de mens in een groter geheel.

Praktisch

Curator Heidi Ballet selecteerde een mix van binnen-en buitenlandse kunstenaars die 21 kunstwerken realiseren: twee kunstwerken per gemeente en één overkoepelend project dat de kustlijn zal afreizen.