Vorig jaar werden meer dan 10.000 tekenbeten gemeld. Met de klimaatverandering stijgt ook het aantal tekenbeten. Vooral in juni en juli slaat het venijnige zwart-bruine spinachtige beestje toe.
Teken zijn vanaf zo’n 6 graden actief met een activiteitenpiek in hartje zomer. Al heeft de teek het niet zo op énorme hitte en droogte. Dan kruipt ze (tijdelijk) weg bovenin de grond zodat ze niet uitdroogt.
Teken zijn bloedzuigende parasieten, verwant aan mijten en spinnen. Ze zitten op lage begroeiing zoals struiken en grassen. Voor haar ontwikkeling heeft een teek bloed nodig. Als een mens of dier in de buurt komt, klampt de teek zich vast en zoekt ze een geschikte plek op het lichaam om enkele dagen bloed te zuigen. Wanneer de teek volgezogen is, laat ze zich op de grond vallen. Sommige teken zijn besmet met ziekteverwekkende bacteriën: de meest bekende en meest voorkomende is Borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme veroorzaakt. In België is naar schatting 10 procent van alle teken besmet met deze bacterie. Het risico op overdracht van de bacterie die Lyme veroorzaakt neemt toe naarmate de teek langer blijft vastzitten op de huid. Daarom is het belangrijk om de teek tijdig op te merken en te verwijderen. Gebeurt dit binnen de 12 tot 24 uur, dan is de kans op besmetting klein.
copyright: Erik Karits
Ben je in aanraking geweest met hoog gras of struikgewas, controleer je lichaam dan goed op teken. Ontdek je een teek, verwijder die dan zo snel mogelijk. Om een teek te verwijderen gebruik je best een speciaal tekentangetje. Er zijn verschillende modellen te koop in de apotheek: neem de teek in het tangetje zo dicht mogelijk tegen de huid en trek (type grijptangetje) of draai (type koevoet) de teek los. Nadien reinig en ontsmet je de wonde met water en ontsmettingsmiddel. Heb je geen tekentang, gebruik dan een pincet en trek de teek uit de huid.