Koksijde Yaching Club (KYC) ligt op de grens met De Panne en staat bekend als een smeltkroes van nationaliteiten. Je favoriete infomagazine ging kijken en zag dat het goed was.

Beachmaster Christ'l Smet neemt het woord. 

Tij-dingen: De zomer is in aantocht. Waarvoor staat jullie surfclub?
Christ'l Smet: "We zijn een familiale club waar watersport centraal staat. We hechten ook veel belang aan nevenactiviteiten zodat iedereen zich thuis voelt."

Onze rescueboten zorgen ervoor dat alles veilig verloopt 

T-d: Waarin onderscheiden jullie zich van andere surfclubs?
Christ'l:
"Onze club wordt gekenmerkt door een mix van nationaliteiten en talen. We richten ons niet alleen op de locals, maar door onze historiek hebben we ook veel leden uit Wallonië, Brussel, Luxemburg, Frankrijk en zelfs Zwitserland. Dit betekent een meerwaarde waardoor onze leden zich altijd op vakantie voelen. Als eerste club aan onze kust beschikken we ook steeds over nieuw materiaal. Zo hebben we een grote vloot aan premium-catamarans voor alle leeftijden (worden om de twee jaar vernieuwd, red.). Het kitemateriaal wordt zelfs jaarlijks geüpdatet met het meest recente topmateriaal. Zo blijven we nieuwe klanten aanspreken om lid bij ons te worden."

T-d: Vat jullie werking eens samen in een notendop. 
Christ'l:
"Tijdens de zomervakantie organiseren we catamarankampen (vanaf 8 jaar, verschillende boten en voor beginners en experts). In het geval van het kitesurfen werken we per 2-3 uur omdat een stage niet te plannen is (om te kiten is minstens vier Beaufort nodig, red.).  Voorts organiseren we SUP- (stand up paddling, red).en windsurflessen op maat. Leden kunnen blijven oefenen dankzij de verhuur van ons watersportmateriaal. En onze rescueboten en -jetski zorgen ervoor dat alles veilig verloopt."

T-d: Wie zijn de drijvende krachten in de club?
Christ'l:
"We beschikken over een team van gediplomeerde lesgevers over wie ik als beachmaster de leiding heb. We worden ook bijgestaan door een gemotiveerd bestuur. Onze bekende KYC bar (onder leiding van Karl, Els en hun team) zorgt eveneens voor de nodige verstrooiing. Zeker de leden verdienen een eervolle vermelding, want zonder hen is er geen sprake van ons bruisende clubleven. Velen van hen zetten zich vrijwillig in om onze club nog aantrekkelijker te maken."

T-d: Welke maanden zijn het drukst?
Christ'l:
"Juli en augustus zijn de uitschieters, maar eigenlijk is het vanaf de paasvakantie tot en met eind oktober al superdruk bij mooi weer, zeker tijdens het weekend."

T-d: Welke watersport is het populairst?
Christ'l:
"Catamaranzeilen lokt het meeste volk naar onze lessen, maar ook kitesurfen is populair. Deze sport wordt doorheen het hele jaar beoefend, zelfs als het vriest in de winter."

T-d: Welke watersporten zullen in populariteit stijgen in de toekomst?
Christ'l: "Catamaran is zeker aan een opmars bezig, maar de fanaten kopen minder zelf boten en maken gebruik van onze nieuwe vloot. Kitesurfen is enorm populair en dat zal nog groeien, want na een paar lessen kan je al zelfstandig op het water. Windsurfen begint terug aan te slaan.  Vele ex-windsurfers startten met kiten, maar gaan terug naar de roots. Ook Suppen blijft heel populair, vooral bij mooi weer."

T-d: Heeft de coronapandemie sporen nagelaten?
Christ'l:
"Absoluut. Iedereen bleef in eigen land, we zaten dus overvol tijdens de zomervakantie. Helaas moesten we veel missen in het voor- en najaar. De inschrijvingen voor volgende zomer lopen alvast goed. Hopelijk wordt het weer een topzomer."

T-d: Waarom moeten onze inwoners zeker eens langskomen?
Christ'l:
 "Watersport is een ideaal familiemoment dankzij de combinatie van zon, zee en wind: puur natuur. Onze club biedt alles veilig en laagdrempelig aan. Zelfs niet-watersporters willen deze sfeer opsnuiven en maken zich lid."

Info: beachmaster@kyc.be