Garnaalvissen te paard is een eeuwenoud ambacht dat nauw verbonden is met de natuur en afhankelijk is van de elementen en het getij.

De taaie mannen op hun robuuste paarden door de golven zien zwoegen, is zeker een uitstapje waard! 'De garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke' werd op woensdag 4 december 2013 door UNESCO officieel toegevoegd aan de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Tijdens de maanden maart, april, mei, september, oktober en november volgen de paardenvissers het ritme van de natuur en vissen ze ter hoogte van de Schipgatduinen (Sint-André) en aan Groenendijk. In juli en augustus demonstreren ze bijna dagelijks hun ambachtelijke vaardigheden ter hoogte van het centrum van Oostduinkerke–Bad.

Wanneer precies? Ontdek het op visitkoksijde.be

Garnaalvissers te voet

Naast de garnaalvissers te paard, zijn er ook de garnaalvissers te voet. Wij noemen ze kruiers of kruwers en het zijn zowel mannen als vrouwen.

In feite spelen ze voor paard omdat ze zelf het net door het zeewater trekken. Echt een geweldig optreden! Het is duidelijk dat hun net minder breed en lang is dan dat van de paardenvissers. Voor de rest is hun vangstmethode bijna identiek.

Oostduinkerke telt vier bloeiende verenigingen: de Slepers, de Spanjaardbank, de Gernoarskruwers en de Stienesteekers