Goed nieuws! Het Kunstencentrum Ten Bogaerde is opnieuw open. Met Dach vind je er een toptentoonstelling met hedendaagse kunst. Geniet van het erfgoed op de site, de bronzen beelden van George Grard én breng een bezoekje aan de nagelnieuwe huisbrouwerij. Santé!

Het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) uit Gent presenteert vanaf 5 juni tot 14 november een selectie actuele kunst in Kunstencentrum Ten Bogaerde. De curator – artistiek directeur Phillippe Van Cauteren – stelde de expo samen met werken uit de eigen collectie.

Kunstencentrum Ten Bogaerde

Een kunstwerk uit 1952 van Oswald Oberhuber inspireerde hem. Het kunstwerk Dach illustreert treffend wat een museum of kunstencentrum moet zijn: een plek die onderdak en bescherming biedt aan kunstenaars, kunstwerken en bezoekers.

Vanuit de specifieke architectuur van de 13e-eeuwse abdijhoeve en figuratieve sculpturen van George Grard (1901-1984) onderzoekt de tentoonstelling de meest uiteenlopende vormen van beeldhouwkunst vanaf de jaren vijftig tot nu. Daarnaast verhoudt de tentoonstelling zich tot de omgeving van Koksijde en een geglobaliseerde samenleving om zo de rol van een museum met actuele kunst in vraag te stellen.

Nieuw: huisbrouwerij Ten Bogaerde

Randprogramma tentoonstelling Dach

Art Talk Ten Bogaerde op 30 juni

Philippe Van Cauteren (directeur S.M.A.K.) is curator van deze tentoonstelling. Hij geeft tekst en uitleg over de expo op woensdag 30 juni om 17.30 uur. Schrijf je in via www.koksijde.be/dach

Nocturne op dinsdag: 13 en 27 juli & 10 en 24 augustus

Avondopening Kunstencentrum Ten Bogaerde: bezoek Dach tussen 18 en 21 uur.

Rondleidingen op 11, 18 en 25 juli & 1, 8, 15 en 29 augustus

Telkens om 14.30 uur. Schrijf je in 

Night@TenBogaerde: klik hier

Familierondleiding op 22 augustus

De ideale gezinsuitstap op zondag. Start: 14.30 uur. Schrijf je in 

Huifkartochten

In samenwerking met het Abdijmuseum Ten Duinen, op vrijdagen 23 juli, 6 en 20 augustus.

Deelnemende kunstenaars Dach

Leyla Aydoslu, Michaël Borremans, Ricardo Brey, Nina Canell, Belu-Simion Fainaru, René Heyvaert, Sofia Hultén, Jean Katambayi Mukendi, Ella Litwitz, Richard Long, Neo Matloga, Oswald Oberhuber, Sara Ortmeyer, Jorge Pardo, Royden Rabinowitch, Didier Roth, Michael Sailstorfer, Sven ’t Jolle, Johan Tahon, Robert Therrien, Hannelore Van Dijck, Didier Vermeiren, Henk Visch en Lois Weinberger.

 

Vaste collectie: Grardzaal

Loop zeker de Grardzaal binnen waar je terugblikt op het leven en werk Van George Grard (1901-1984). Ook buiten, in de stilte en de rust van de middeleeuwse tuin, staan negen monumentale beelden. Wist je trouwens dat er sinds vorig jaar een huisbrouwerij van Sint-Idesbald is gevestigd op de site.

Richard Long, Driftwood Line, 1977, Collectie S.M.A.K., Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent. Foto: Dirk Pauwels