Windekind is al ruim dertig jaar een begrip in de surfwereld.

Tij-dingen sprak met Sven Fransen, manager en coördinator jeugdsport van deze surfclub. 

Tij-dingen: De zomer is in aantocht. Waarvoor staat jullie surfclub?
Sven Fransen:
"Surfclub Windekind is tot ver buiten de landsgrenzen bekend dankzij onze laagdrempeligheid en gastvrijheid. Op winderige dagen vind je soms meer dan 200 watersporters in het zilte sop. Dat is veel, maar er is gelukkig voldoende ruimte om samen te genieten van wind en golven. De gezellige sfeer krijg je er gratis bij. Wij zijn bovendien ook één van de weinige locaties aan de kust waar je materiaal kan huren voor bijna alle surfdisciplines. Surfen doe je niet op het internet maar bij surfclub Windekind!"

We tellen ondertussen al 120 jonge watersporters 

T-d: Waarin onderscheiden jullie zich van andere surfclubs?
Sven:
Surfclub Windekind verzet al decennialang mee de bakens in de surfwereld. Watersport is vandaag heel belangrijk in de vrijetijdsbesteding aan onze kust. Het sportieve engagement van onze leden blijft cruciaal. Ongeveer 800 actieve leden genieten jaarlijks van het aanbod aan activiteiten en evenementen. Vanaf je achtste kan je al op verkenning in watersportland. Onze jeugdwerking begeleidt speelvogels tot ze volwaardige watermannen of -vrouwen zijn. We tellen ondertussen al 120 jonge watersporters. We zijn ook voortrekkers richting het nieuw evenwicht tussen economie en ecologie. Dankzij een plasticvrij horeca-aanbod, events en campagnes dragen wij ons steentje bij naar een duurzame toekomst voor de zee, het strand en voor ons allemaal."

T-d: Vat jullie werking eens samen in een notendop. 
Sven:
"Dankzij onze unieke ligging zijn wij tijdens de wintermaanden dé hotspot waar de snelgroeiende groep overwinterende surfers elkaar opzoekt. Tussen april en oktober organiseren wij activiteiten, lessen, zomerkampen en events om zoveel mogelijk mensen te bereiken."

T-d: Wie zijn de drijvende krachten in de club?
Sven:
"Geen Surfclub Windekind zonder de inzet van een team gemotiveerde professionals en vrijwilligers! Iedereen is belangrijk: bestuurders, lesgevers, horecapersoneel, coaches, beachmasters en jobstudenten, allemaal samen zijn ze de sleutel tot een succesvolle werking."

T-d: Welke maanden zijn het drukst?
Sven:
"We evolueren naar een langere periode van intense drukte, maar de maanden juli en augustus steken er momenteel nog bovenuit."

T-d: Welke watersport is het populairst?
Sven:
"Kitesurfen is nog steeds de populairste watersport op onze locatie, gevolgd door windsurfen. Nieuw is de steile opmars van het wind- of hydrofoilen."

T-d: Verwacht je dat er bepaalde watersporten extra populair zullen worden?
Sven:
"Wij verwachten veel van hydrofoiling, de surfvariant waarmee je dankzij een onderwatervleugel al boven het water zweeft bij 10 knopen wind. Sensatie verzekerd!"

T-d: Heeft de coronapandemie sporen nagelaten?
Sven:
"Integendeel. Het gebrek aan vakantieperspectief zorgde ervoor dat veel landgenoten dichtbij huis bleven. Op basis van het aantal inschrijvingen (jeugdwerking, lessen en sportkampen) verwachten we dat deze trend zich ook dit seizoen zal voortzetten."

T-d: Waarom moeten onze inwoners zeker eens langskomen?
Sven:
"Koksijdenaars hebben het geluk om in de nabijheid van de zee te wonen. Een privilege waar velen terecht jaloers op zijn. Die levenslange verbondenheid met de zee kan je naar een hoger niveau tillen via watersport."

Info: sven@surfclub-windekind.be