Defensie, provincie en de gemeente tekenden samen een visie uit voor onze luchtmachtbasis.

Door de gewijzigde veiligheidssituatie besliste Theo Francken om het aantal militairen op korte termijn te verhogen. En dus ook in Koksijde.

Op 26 maart kwam Defensieminister Francken op plaatsbezoek. In het kader daarvan ondertekende hij namens de federale overheid een 'letter of intent': 10 punten die de visie op de toekomst van onze basis duidelijk maken. Ook burgemeester Sander Loones en West-Vlaams gedeputeerden Jean de Bethune en Kelly Detavernier zetten hun handtekening.

Basis Koksijde
Letter of intent
NH90
Burgemeester met letter of intent

Toekomst in 10 punten

  1. De reddingshelikopters (Search and Rescue) verhuizen niet naar Oostende maar blijven in Koksijde. Er komen nieuwe helikopters bij.
  2. Later kunnen ook gevechtsvliegtuigen terecht op de vliegbasis. Dit past binnen het Agile Combat Employment-concept van de NAVO.
  3. Er wordt geïnvesteerd in grondgebonden luchtverdediging. Koksijde komt hier eventueel voor in aanmerking.
  4. Onze basis is vandaag een vliegbasis. In de toekomst wordt Koksijde ook de thuisbasis voor een eenheid van de landmacht.
  5. Er volgt onderzoek of het mogelijk is om ook doortrekkende troepen van partnerlanden te verwelkomen op de basis.
  6. Om de industriële defensiestrategie uit te bouwen, wordt onderzocht om luchtvaartgeboden defensie-economie mogelijk te maken.
  7. Ook ecologische maatregelen worden bekeken: met bijvoorbeeld een bos als militair oefenterrein en als extra fysieke afscherming.
  8. De komst van nieuwe militairen vereist investeringen in logement op en in de nabije omgeving - vooral in Koksijde-Dorp.
  9. De West Aviation Club (WAC) zou naar een recreatieve zone verhuizen, veilig afgeschermd. Wordt nog onderzocht.
  10. Op de site blijven sociale vakanties voor militairen en hun families mogelijk. Ook de de Duinencross blijft.

De partners (defensie, provincie en gemeente) werken deze principes uit de komende maanden verder uit.