Je overweegt een afsluiting rond je tuin? Ga voor een gemengde haag met inheems en streekeigen struiken. Voor veel diersoorten is een haag, heg of houtkant hun hele leefwereld of een omheining waar ze vrij tussen verschillende tuinen kunnen bewegen.

Heb je al een houten schutting? Plant de haag er voor en graaf een egeltunnel onder je omheining van minstens 20x20x20cm. Ommuurde tuinen zijn een dooddoener voor egels, kikkers en padden.

Waar haag, heg of houtkant planten?

Aanplantingen in de tuin zijn niet vergunningsplichtig. Volgens het veldwetboek plant je bomen op 2 meter afstand van de perceelsgrens. Overeengekomen met je buur om een haag te planten? Dan kan dit op de perceelsgrens. Geen overeenkomst? Plant ze minstens 50 cm van de perceelsgrens. https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/bomen-hagen Ligt jouw perceel in een GRUP? Informeer bij dienst Stedenbouw of het GRUP verwijst naar bepaalde voorschriften of een specifieke soort inheemse aanplantingen.

Samenaankoop Behaag je tuin

‘Behaag je tuin’ is een groepsaankoop waar je hagen, struiken en zelfs bomen kan kopen voor een zachte prijs. De nadruk ligt op streekeigen autochtone groen. Dit zijn planten, bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus goed zijn aangepast aan de bodem en beter bestand zijn tegen de grillen van ons klimaat of allerlei ziekten en plagen. Bovendien is de groei- en bloeicyclus van deze planten afgestemd op de noden van onze lokale fauna en flora.

Er is voor elk wat wils: pakketten voor kleine tuinen, grote tuinen, duinengrond, … Je kan zelfs een start-to-bos pakket bestellen.

Ontdek de pakketten en bestel je plantgoed voor 15 oktober via https://www.behaagjetuin.be  en haal af op zaterdag 18 december bij de gemeentelijke serre langs dreef naar milieupark.

Kleine tuin - haag

Plant je struiken op één rij en leg een haag aan. Laat je haag minstens 70 cm breed worden. Pas dan voelen vogels er zich veilig genoeg om nest te maken. In de samenaankoop Behaag je tuin heb je keuze tussen groenpakketten met of zonder doornen. Goed voor zo’n 7,5 m haag. Een geschoren haag vergt 2 scheerbeurten in het groeiseizoen.

Pakketnaam

omschrijving

Stuks

Meter haag

plantmaat

Prijs

Geschoren gemengde haag zonder doornen

Inheems en streekeigen bosgoed

  • Haagbeuk (12), Veldiep (9), Wilde liguster (9) 

30 planten

+- 7,5 m haag

60-90 cm

blote wortel

€ 28.05

Geschoren gemengde haag (twee planten met doornen)

Inheems en streekeigen bosgoed

  • Meidoorn (11), Sleedoorn (11), Haagbeuk (5), Wilde liguster (4)

31 planten

+- 7,5 m haag

60-90 cm

blote wortel

€ 25.78

Haag die hoort bij ons zeeklimaat

Ligt je tuin in de strook tussen strand en de duinpolderovergang en lukt het niet om een haag te houden? Niet elke plant is bestand tegen harde wind, brandende zon en zilte lucht. Probeer de duinpakketten (met of zonder doornen) met typische duinplanten, zoals duinroos als bodembedekker, hondsroos als snelle groeier met prachtige dikke rozen, duindoorn die de tuin in de herfst oranje kleurt met zijn bessen en veldesdoorn dat alles voller maakt. Een mooie selectie die goed gedijt op zandgrond, met een variatie aan vruchten en bloemen in diverse kleuren. 

Duinpakket

Typische duinplanten.

30

7* duindoorn
7* duinroos
8*hondsroos
8*veldesdoorn

  • plantmaat
    60-90 cm

-  blote wortel

€ 25.40

Duinpakket zonder doornen

Typische duinplanten.

30

9*brem

7*gelderse roos

7*kardinaalsmuts

7* vlier

  • plantmaat
    60-90 cm

-  blote wortel

€ 33.00

Natuurlijke tuin met bijenvriendelijke heg

Een heg snoei je niet, zodat hij kan bloeien en vruchten dragen. Deze neemt makkelijk in de breedte enkele meters in beslag. In een natuurlijke tuin komen de uitgegroeide bloesem- en bessenheggen tot hun recht. Reken 3 planten per meter voor een heg. Het onderhoud van een heg blijft in het groeiseizoen beperkt tot wat wegsnoeien van hinderlijke takken. Hou rekening met de wettelijke plantafstand van 50 cm van de perceelsgrens als je heg laag genoeg blijft. Bijenvriendelijk🐝

Pakketnaam

omschrijving

Stuks

Meter haag

plantmaat

Prijs

Bloesem- en bessenheg

Inheems, streekeigen en bijenvriendelijk bosgoed

  • gelderse roos (9), krentenboompje (11), meidoorn (5), sleedoorn (5)

30

10 m heg

60-90 cm

blote wortel

€30,00

Grote natuurlijke tuin met houtkant of bosje

Voor een uitgegroeide houtkant voorzie je best een vijftal meter breedte. Meestal worden er bij een houtkant minstens twee rijen aangeplant. De afstand tussen twee rijen bedraagt ongeveer 1 meter. Ook de afstand tussen twee planten in de rij bedraagt 1 meter. Na verloop van tijd zal dit een dichte houtkant worden, een dunning is wel noodzakelijk na een paar jaar. Een echt bosje (dat in principe steeds mag doorgroeien) vraagt uiteraard het meeste plaats. Hele brede houtkanten (vanaf 10 meter) kun je beschouwen als bos. De vorm van bos kan je laten afhangen van het te beplanten perceel. Je kan een houtkant en een bosje beide beheren als hakhout (met of zonder overstaanders) ofwel steeds laten doorgroeien.

Pakketnaam: Houtkant polders en natte gronden (30 planten)

Dichte houtgewassen die breder zijn dan één bomenrij worden houtkanten genoemd. Ze bestaan vaak uit bomen die als hakhout beheerd worden, eventueel gecombineerd met enkele opgaande bomen. Beheren als hakhout of knotboom, of laten uitgroeien tot volwaardige boom. Plantafstand: 1 m (houtkant), 2 m (bosje), 5 à 9 m (bomenrij). Bijenvriendelijk🐝

Pakket voorziet: 5*grauwe wilg, 12*meidoorn, 4*schietwilg, 4*sleedoorn, 5*zwarte els voor € 21,48.

Pakketnaam: Start to Bos pakket (100 planten)

Wil je aan de slag met een bosje en heb je een 100 vierkante meter plaats? Plant een plant per vierkante meter. Niet geschikt voor natte gronden. Bijvriendelijk🐝

Pakket voorziet: 12*haagbeuk, 12*hazelaar, 14*rode kornoelje, 12*sleedoorn, 12*sporkehout, 12*winterlinde, 12*zoete kers, 12*zomereik voor € 74,59.

Pakketnaam Vogelbosje

Het vogelbosje is in het voorjaar een nestelplaats en in de zomer en najaar een voederplaats voor vogels. Het bestaat uit verschillende struiken en bomen die allen vruchten/bessen dragen. Bijvriendelijk🐝

6*hazelaar, 6*krentenboompje, 3*meidoorn, 3*sleedoorn, 6*sporkehout of vuilboom, 6*wilde liguster voor € 27,42.

Naast struiken voor hagen kunnen er eveneens hoogstamfruitbomen, hoogstamloofbomen, wilgentakken en klimplanten aangekocht worden.

Behaag je tuin: bestel je plantgoed voor 15 oktober via https://www.behaagjetuin.be en haal af op zaterdag 18 december. Nog tips nodig? Schrijf je in voor Boom zoekt tuin | Gemeente Koksijde.

De 5 regionale landschappen van Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Meetjesland en Regionaal Landschap Westhoek organiseren een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen voor je tuin. Je krijgt de kans om aan interessante prijzen plantgoed te bestellen.