Niets heerlijker dan de verkoeling van een boom of een bos in tijden van een hittegolf. Een parasol of andere kunstmatige schaduw komen niet in de buurt.

Hoe komt dat? Omdat een boom water verdampt en een parasol niet. Vergelijk dat effect met wanneer je uit je bad of douche komt: de verdamping van water onttrekt energie aan je huid en dat geeft je een koud gevoel. Hetzelfde gebeurt bij bomen. Water verdampen kost de boom energie en daardoor is het onder een boom gemakkelijk 10 graden koeler.

De koelste bomen?

Een eik of een beuk heeft een dichter bladerdek dan een den. Hoe meer bladeren, hoe meer schaduw en ook hoe meer water er verdampt. Onder een eik vind je dus meer verfrissing dan onder een den.

Elke tuin moet minstens één boom hebben.

's Nachts is het wel warmer

Toch is er een vreemde paradox. In een bos kan het 's nachts warmer zijn dan elders, ondanks de natuurlijke airconditioning van de bomen. Dat komt omdat de aarde 's nachts haar warmte uitstraalt naar de hemel. De bladeren van de bomen zorgen ervoor dat die warmte niet goed weg kan en laag blijft hangen. Vergis je niet: tijdens een hittegolf is het verkoelende effect in een bos overdag veel groter dan het warmtehoudende effect 's nachts.

Bomen in jouw tuin?

Bomen geven een tuin karakter. Ze zorgen voor een mooi schaduwspel en filteren fel zonlicht. Eigenlijk moet elke tuin minstens één boom hebben. Doordat bomen fel zonlicht filteren, lijden andere planten minder onder de hitte en komen bloemkleuren beter tot hun recht. Ze zorgen voor gratis airconditioning en bieden bovendien aan heel wat dieren onderdak.

De grootte

Belangrijk: kies een boom die past bij het formaat van je tuin. Kies zeker geen boom die je tuin snel ontgroeit. Een relatief bescheiden boom met een hoogte van 10 meter is voor sommige tuinen al veel te groot. Dan is een kleine boom (of flinke heester) die een maximale hoogte bereikt van 3 of 4 meter beter.