Als je op het internet zoekt naar topplanten voor bijen, krijg je lange lijsten van sierplanten te zien die je tuin gegarandeerd omvormen tot een bijenparadijs.

Misschien klopt dat wel voor honingbijen, maar hoe zit het met de wilde bijen? Wat blijkt? Onze meest banale tuinplant, de paardenbloem, steekt met kop en schouders boven de rest uit.

Bijen zijn alom gekend door hun gewoonte om bloemen te bezoeken. Het is dan ook de enige soortgroep die voor hun volledige levenscyclus afhankelijk is van bloemen. Als we ze willen helpen, is het dus erg belangrijk om goed te weten welke bloemen het vaakst bezocht worden door wilde bijen.

Onkruid aan de top

Geen enkele uitheemse of typische sierplant staat in de top 25.

Lavendel en kattenkruid, 2 sierplanten die vaak als goede bijenplanten naar voor worden geschoven, scoren niet goed en trekken beide minder dan 30 soorten aan.

Dat deze planten niet in deze lijst staan, betekent niet noodzakelijk dat ze geen bijen aantrekken. Dergelijke planten trekken typisch grote aantallen algemene en niet bedreigde bijensoorten aan, zoals een aantal hommelsoorten, wilde bijensoorten als grote wolbij of kattenkruidbij en honingbijen.

De top 10 van bijenaantrekkers

  1. paardenbloem
  2. braam
  3. knoopkruid
  4. akkerdistel
  5. jocobskruiskruid
  6. gewoon biggenkruid
  7. gewone margriet
  8. slangenkruid
  9. gewone berenklauw
  10. zandblauwtje
De tuinhommel: de langste tong en een lange kop

De tuinhommel: de langste tong en een lange kop

Welke planten heb je nodig om de bijen te helpen?

Zorg voor een gevarieerde tuin, waarin minstens een stuk van de gazon minder vaak gemaaid wordt.

Zo geef je paardenbloemen, madeliefjes, gewoon biggenkruid en witte klaver een plaats in je tuin. In het ideale geval maai je slechts 1 tot 3 keer per zomer en volg je daarbij het juiste maaischema.

Ook andere planten, zoals wilde peen, gewone rolklaver, knoopkruid en eventueel zelfs distels krijgen zo de kans om te bloeien.

Zorg daarnaast voor een bloemenborder met grotendeels (cultivars van) inheemse planten. Hier kunnen margrieten, klokjes, ereprijs of kruiden zoals rozemarijn, salie en tijm aangeplant worden.

Als laatste mogen ook bloeiende struiken en bomen zoals wilgen, sleedoorn en klimop zeker niet ontbreken.