10 september is Werelddag Suïcidepreventie waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de problematiek van zelfdoding.
In Vlaanderen is zelfdoding één van de meest voorkomende doodsoorzaken bij jonge volwassenen tussen 20 en 49 jaar. In 2022 overleden 1.024 personen door suïcide. Er waren dat jaar naar schatting 8.943 pogingen tot zelfdoding in Vlaanderen, dat komt neer op gemiddeld 25 suïcidepogingen per dag.
Op dinsdag 10 september branden we om 20 uur een kaars om overleden dierbaren te herdenken. En om iedereen die met zelfdoding in aanraking kwam, op welke manier dan ook, te ondersteunen. Deel jouw steun via sociale media met de hashtag #lightacandle en tag Werkgroep Verder na Zelfdoding.
Zelfmoord is een moeilijk onderwerp om over te praten. Het taboe is nog altijd groot en veel mensen schamen zich om erover te beginnen. Onterecht. Hulp helpt en iedereen kan helpen. Ook jij. Als je iemand kent die denkt aan zelfdoding of aangeeft dat hij of zij het niet meer ziet zitten, dan mag je ernaar vragen. Je maakt het niet erger, je maakt het bespreekbaar en dat helpt. Op de website van de Zelfmoordlijn (www.zelfmoord1813.be) vind je tips over hoe je dit aanpakt.
Als je iemand kent die denkt aan zelfdoding of aangeeft dat hij of zij het niet meer ziet zitten, dan mag je ernaar vragen.
Een luisterend oor is van levensbelang
Personen met zelfdodingsgedachten, of hun omgeving en nabestaanden, kunnen voor een hulpverlenend gesprek op elk uur van de dag terecht op het gratis nummer 1813 of op de chat of mail van Zelfmoordlijn 1813. Daar beantwoorden vrijwilligers de oproepen. Uit onderzoek blijkt dat, van de mensen die belden voor zichzelf, heel wat suïcides en pogingen werden voorkomen. Daarnaast worden ook heel wat suïcides vermeden door te praten met mensen die bellen omdat ze bezorgd zijn over iemand anders.
Iemand verliezen door zelfdoding, is ingrijpend. Als nabestaande blijf je achter met veel vragen en gevoelens van kwaadheid, angst en verdriet. Praten met anderen biedt steun. Wist je dat er in Koksijde een gespreksgroep bestaat voor nabestaanden? Je bent meer dan welkom.
Gesprekken met andere nabestaanden doen deugd omdat deze mensen je goed aanvoelen en weten wat je doormaakt. Het vinden van begrip, herkenning en erkenning is belangrijk. Rouwen na zelfdoding kan veel tijd in beslag nemen, het maakt dus niet uit hoe lang geleden het gebeurde. Je kan op eender welk moment aansluiten en je hoeft niet altijd aanwezig te zijn. Kom langs wanneer je daar behoefte aan hebt.
Interesse? Neem contact op voor een kennismakingsgesprek: 0491 356 289 of nazelfdoding.koksijde@werkgroepverder.be
Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be
Elke dag zetten vrijwilligers zich in om de oproepen via Zelfmoordlijn 1813 te beantwoorden. Door de vele vragen die binnen komen, kunnen ze helaas niet garanderen dat iedere oproep wordt beantwoord. Het kloppend hart van de Zelfmoordlijn, dat zijn de vrijwilligers. Heb jij interesse om je luisterend oor aan te bieden aan onze oproepers?
Wil je iets kunnen betekenen voor anderen? Heb je een groot inlevingsvermogen en wil je tijd nemen voor mensen die het niet meer zien zitten? Kan jij je vrijmaken om naar mensen in nood te luisteren en beschik je over een goede dosis draagkracht? Dan is het beantwoorden van de Zelfmoordlijn misschien wel iets voor jou.
>> Surf naar de website en meld je aan als vrijwilliger: https://www.zelfmoord1813.be/word-vrijwilliger