Dankzij de groepsaankoop 'Behaag je tuin' koop je hagen, struiken en zelfs bomen voor een lage prijs. De nadruk ligt op streekeigen groen.

Tij-dingen wierp een blik over één van die hagen en sprak met Rosianne Bovendaerde. Zij is één van de vaste klanten tijdens de groepsaankopen en haar tuin is een groen paradijs.

Tij-dingen: Welke struik of boom is jouw favoriet uit het plantenpakket?

Rosianne Bovendaerde: "Vorig jaar kocht ik het Doornloos duinpakket (30 planten) met veel inheemse struiken: brem, gelderse roos, kardinaalsmuts en vlier. Een vogel- en bijenvriendelijk pakket met een variatie aan vruchten en bloemen. Mijn favoriet? De vlierstruik. In het voorjaar word je verwend met geurende witte bloesems en in het najaar gebruik je de zwarte bessen. Wie probeerde als kind niet om een vlierenfluitje te maken? Van de vlierbloesems die je in mei en juni oogst, maak je siroop en dat leng je aan met spuitwater: zo krijg je de gezondste limonade ter wereld, uit je eigen tuin. Ook lekker als ingrediënt voor cake, pudding of een fruitdessert. Soms maak ik gelei van de vlierbloesems en -bessen. In 2021 bestelde ik het Duinpakket (30 planten), met daarin duindoorn, duinroos, hondsroos en veldesdoorn. In dat pakket was duindoorn de topper. Een pracht van een kustplant met die typische oranje bessen die in september of oktober rijp zijn. De bessen groeien aan de vrouwelijke plant en de bestuiving gebeurt door de wind. Je hoeft maar 1 mannelijke plant voor 10 vrouwelijke te planten. De felgekleurde bessen absorberen elke zonnestraal en nemen daardoor kracht op die wordt omgezet in vitamines. De meest opvallende eigenschap van duindoorn is zijn veerkracht. De bessen bevatten een uitzonderlijk grote hoeveelheid vitamine C."

Van madeliefjes maak ik zalf tegen insectenbeten

T-d: Wat zijn de voordelen van veel bomen en struiken in de tuin?

Rosianne: "Een boom of struik zorgt voor meer leven en biodiversiteit. Insecten, vogels en veel andere dieren zijn afhankelijk van bomen als nest- en schuilplaats. Daarnaast leveren bomen ook voedsel in de vorm van bessen voor vogels, bloemen met nectar voor insecten en bladeren voor rupsen. Bomen worden niet voor niets de longen van de aarde genoemd. Iedereen leerde op school hoe bomen koolstofdioxide omzetten in zuurstof. Hoe meer bomen in je tuin, hoe gezonder je leefomgeving. Bomen slaan ook CO2 op en dat is nu net de grote boosdoener als het gaat over de opwarming van de aarde. In de zomer vormen bomen de ideale schaduwplek. Waarom zou je nog sleuren met parasols als de kruin van een boom voor natuurlijke afkoeling zorgt? Bomen verlagen de omgevingstemperatuur door het water dat ze opnemen en via hun bladeren laten verdampen. Op andere momenten zijn bomen een extra hulp bij hevige regenval. Het wortelgestel maakt de bodem waterdoorlatend. De wortels nemen grote hoeveelheden water op en houden dit langdurig vast."

T-d: Je bent herborist, oogst je ook van je bomen en struiken?

Rosianne: "Natuurlijk. Van madeliefjes maak ik zalf tegen insectenbeten. Weegbree werkt perfect om blaren te verzorgen. De goudsbloem dient voor lippenbalsem. Brandnetel en heermoes vliegen in de soep. Van vogelmuur, look-zonder-look, dovenetel, topjes kleefkruid, zevenblad, winterpostelein en daslook maak ik groene pesto. Alles wordt gebruikt. Ik vul zakjes met lavendelkruid om goed te kunnen slapen. Salie knabbel ik tegen keelpijn en op wilgenbast voor hoofdpijn. Hondsdraf kneus ik als ik geprikt ben door brandnetels. Keukenkruiden zoals tijm, rozemarijn, salie, oregano en bonenkruid worden gebruikt om gerechten te kruiden."

Hoe meer bomen in je tuin, hoe gezonder je leefomgeving.

T-d: Wat raad je elke Koksijdenaar met een tuin aan?

Rosianne: "Gebruik je tuin om je (klein)kinderen over de natuur te leren. Vogels en vlinders bekijk je het best in je eigen tuin. Leer ze alles over tuinieren en hoe ze planten moeten verzorgen. Kinderen ontdekken zo hoe belangrijk het is om ons milieu schoon te houden en welke rol insecten en dieren daarbij spelen. Een tuin is dus veel meer dan een plek om te ontspannen alleen."

Elk jaar kan je tussen 1 september en 15 oktober struiken en (fruit)bomen bestellen. Dat zijn planten, bomen en struiken die al lang in onze gebieden groeien en dus goed zijn aangepast aan de bodem. Bovendien krijg je ze voor een lage prijs. Haal je pakket af op zaterdag 16 december in Koksijde-Dorp (serres groendienst). Extra service: gratis levering aan huis van je bestelling als je een hoogstamboom bestelt. Bekijk en bestel je plantgoed op www.behaagjetuin.be

Graag advies over welke planten in jouw tuin passen? Neem deel aan 'Boom zoekt tuin' op 14 september in Veurne, schrijf je in: www.rlwesthoek.be