Wat betekende de aanwezigheid van dit roofdier voor mensen en dieren in het duinenlandschap? Wat betekent de terugkeer van de wolf in België vandaag?
Dr Anton Ervynck, onderzoeker bij het Agentschap Onroerend Erfgoed, en Jan Gouwy, onderzoeker bij het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO), brengen het historische en het hedendaagse verhaal van de wolf.
Zwervende wolven doorkruisen het oosten van Vlaanderen. In de provincie Limburg werd er voor het tweede jaar op rij een nest jongen grootgebracht. Sensatie en desinformatie tieren welig. Jan Gouwy (INBO) volgt de enige roedel in Vlaanderen van zeer nabij op en geeft een lezing over de wolf.
In een ver verleden was de band tussen mens en wolf zo nauw dat de hond ontstond. Later raakte deze relatie vertroebeld, toen de mens steeds meer de wilde natuur inpalmde, waardoor roofdieren tot probleem werden verklaard. Anton Ervynck (agentschap Onroerend Erfgoed) legt via archeologisch en historisch onderzoek uit hoe de wolf uiteindelijk het loodje legde., alhoewel die zich af en toe, in tijden van oorlog en andere ellende, nog eens sterk roerde. Een verhaal met een droevig einde? Niet helemaal…
Wanneer? Op zondag 15 mei om 10.30 uur in het Duinenhuis, de toegang is gratis.
Schrijf je in via www.koksijde.be/duinenhuis. Daar vind je ook alle andere activiteiten.
I.s.m. Abdijmuseum Ten Duinen en Natuurwerkgroep De Kerkuil