Op zondag 13 maart vindt de zevende editie van de North C Trail plaats, de enige trail aan zee in ons land. Tijd voor een gesprek met organisator Maarten De Bolster. 

Tij-dingen: Hoe onderscheidt deze trail zich van de andere?

Maarten De Bolster: "Aan zee speelt vooral de ondergrond een grote rol in vergelijking met andere trails. Normaal bestaan onze parcours uit modder, rotsen, boomwortels en veel hoogtemeters. Aan zee heb je vooral zand en dat maakt het zwaar. In de duinen overwinnen de deelnemers geen grote hoogtes, maar door het mulle zand (in combinatie met wind) is het best pittig. Je hebt het gevoel dat je bij elke stap bergop een halve meter naar beneden schuift. Daarom lijkt een duin extra lang."

In de duinen overwinnen de deelnemers geen grote hoogtes, maar door het mulle zand (in combinatie met wind) is het best pittig

T-d: Er zijn vier trajecten, waarin verschillen ze?

Maarten: "De twee langste afstanden lopen langs het strand naar De Panne via het Calmeynbos en de Oosthoekduinen. De twee kortere trajecten blijven in Koksijde, je moet ook de Hoge Blekker trotseren. Idem voor de twee langste afstanden."

T-d: Vanwaar ook het wandelalternatief met de North C Walk?

Maarten: "Wandelen is heel populair en we laten wandelaars zien dat er meer is aan zee dan alleen strand. Je ontdekt de prachtige natuur in en rond Koksijde. We werken samen met Think Pink. Je mag gratis deelnemen als je geld inzamelt ten voordele van Think Pink en borstkanker"

T-d: De wedstrijd maakt deel uit van de Trailrun Series, graag een woordje duiding.

Maarten: "De Trailrun Series bieden we aan in België, een deel in Nederland en de Franse Vogezen. Met dat label tonen we aan dat onze organisatie, samen met partner Runners' Lab, garant staat voor kwaliteit."

T-d; Hoe weet je hoeveel km je aankan?

Maarten: "Door de ondergrond of de hoogtemeters loop je trager op een trailrun. Je kiest dus best een afstand die korter is dan je langste looptrainingen op een normale ondergrond."

We zijn goed bevriend met enkele leden van de Midlon Triathlon Club

T-d: Doen jullie zelf mee? Of aan andere trail runs?

Maarten: "Bij Sportevents werken enkele sportieve medewerkers die regelmatig de loopschoenen aantrekken om mee te doen. Ook aan andere wedstrijden als de streek of het parcours ons aanspreekt."

T-d: Welke wedstrijd zou je zelf nog eens willen lopen? Bestaat er een “trail run der trail runs”?

Maarten: "De Ultra-Trail Du Mont Blanc (UTMB) is één van de meest bekende trailruns ter wereld, met 170 km en ruim 10.000 hoogtemeters. Je mag niet zomaar deelnemen, je moet je eerst kwalificeren. Voor mij is dat te hoog gegrepen, maar onze eigen Trail des Fantômes, die om de drie jaar plaatsvindt in La Roche, staat toch op mijn bucketlist. Het gaat over 100 km."

T-d: Hoe kom je in Koksijde terecht? Wat is je favoriete plekje?

Maarten: "We zijn goed bevriend met enkele leden van de Midlon Triathlon Club (triatlonclub aan de Westkust,). Zo kwamen we via Wim Fierens (die 25 jaar Chalet des Bains uitbaatte), Romeo Glorie en Jeffrey Taveirne in Koksijde terecht."

T-d: Jullie voorzien geen wegwerpbekers. Een ecologische afweging? Zijn er zo nog voorbeelden?

Maarten: "Dat klopt. We organiseren onze events zo ecologisch mogelijk, want de link met natuur is groot. Trailrunners laten niet vaak afval achter in de natuur. Zelfs afval langs het parcours dat niet van onze deelnemers komt, ruimen we op na de North C Trail."