Mmmonk wil de ca. 820 nog bewaarde middeleeuwse manuscripten van de abdijen O.L.V. Ten Duinen, Ter Doest, Sint-Pieters en Sint-Baafs digitaal ontsluiten. Op Mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door middeleeuwse handschriften te bladeren. De website is nog in ontwikkeling, maar surf er gerust al naartoe.

Het project is een samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden.

De lijst met manuscripten die ooit toebehoorden aan de abdijen van Sint-Baafs, Sint-Pieters, Ten Duinen en Ter Doest is beschikbaar op de website. Die lijst vormt de basis voor de virtuele bibliotheek.

820 manuscripten

Het Mmmonk corpus bestaat uit de ca. 820 overgeleverde middeleeuwse manuscripten van de bibliotheken van vier belangrijke abdijen in middeleeuws Vlaanderen. Manuscripten die dateren uit de zevende tot de vijftiende eeuw.

  • de cisterciënzerabdij Ter Doest in Lissewege (ca. 340 bewaarde manuscripten)
  • de cisterciënzerabdij O.L.V. Ten Duinen in Koksijde (ca. 290)
  • de benedictijnerabdij Sint-Baafs in Gent (ca. 110)
  • de benedictijnerabdij Sint-Pieters in Gent (ca. 80)

In de collecties van de vier deelnemende partners worden ca. 640 van deze manuscripten bewaard. De overige zijn verspreid over 40 instellingen in Europa en Noord-Amerika. Naast religieuze teksten bestaan ze uit een brede waaier aan filosofisch-theologische, juridische en medische werken, wetenschappelijke werken en geschriften van humanistische en klassieke auteurs.

Sint-Baafs (gesticht in 630) en Sint-Pieters (gesticht ca. 650-675) waren gedurende het hele ancien régime de machtigste abdijen in Vlaanderen.Ten Duinen (gesticht in 1127) was één van de belangrijkste cisterciënzerabdijen van Europa en stond op gelijke voet met Clairvaux en Fountains Abbey. Ook haar dochterinstelling Ter Doest (gesticht in 1174) had een grote culturele en religieuze impact. De belangrijke culturele status van deze abdijen valt af te lezen uit hun uitgebreide en veelzijdige bibliotheken, die een belangrijke rol speelden in de cultuur- en kennisoverdracht in de middeleeuwen in het Westen.

digitaliseren

An Van Holder en July Van Malderen aan het digitaliseren. © Julie van malderen

Waarom is het Abdijmuseum partner in dit project?

De Duinenhandschriften zijn topstukken en de ontsluiting ervan vormt een bijzonder mooi project. Voortaan ontdekken geïnteresseerden van over de hele wereld de handschriften van de Duinenabdij. De waardering en bewondering voor de prachtige handschriften krijgt met dit project een boost. Het Abdijmuseum is overtuigd dat het ook de belangstelling zal aanscherpen voor de minder geïllustreerde boeken.Deze werken bieden kansen om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van de monniken.

Mmmonk project herenigt middeleeuwse monastieke manuscripten via IIIF

Video