Onze adviesraden zitten binnenkort in een nieuw jasje. Ook onze sportraad slaat een nieuwe weg in.

Tij-dingen kijkt vooruit met Nele Vanoverschelde, diensthoofd Sport. "De statuten zijn al hervormd: de Sportraad is nu een toegankelijk, flexibel, efficiënt en daadkrachtig orgaan."

Geef een stem aan onze sportievelingen

Tij-dingen: Vat de geschiedenis van de Sportraad eens kort samen.
Nele Vanoverschelde:
“De raad werd opgericht in 1978 en speelt dus al ruim 40 jaar een rol voor onze sportievelingen. Het doel was om bij te dragen tot de algemene lichamelijk en geestelijke ontwikkeling van alle inwoners. De Sportraad was dé schakel tussen de lokale overheid en onze sportbeoefenaars. Daarnaast gaf de raad advies over ons sportbeleid. En daarbij kwamen nog manifestaties, schooltoernooien en huldigingen. De organiserende rol van de Sportraad namen wij als sportdienst gaandeweg over. Onze dienst kreeg hiervoor de nodige input dankzij gediplomeerde sportfunctionarissen en -promotoren.”

T-d: Hoe ziet de toekomst eruit van de nieuwe Sportraad?
Nele:
“Het sportlandschap evolueert snel. Daarom wordt de adviserende rol belangrijker. Wat leeft er in onze samenleving? Op welke evoluties kan Koksijde inspelen? Doen ze voorstellen of formuleren ze reacties op bepaalde beleidsintenties? Het grote doel is om de participatie van onze inwoners te vergroten. Voortaan bestaat de Sportraad uit een dagelijks bestuur, tijdelijke thematische werkgroepen en het Sportforum.”

T-d: Wat houdt dat Sportforum in?
Nele:
“We organiseren een eerste forum in het najaar: het gaat om een overkoepelend inspraakmoment rond lokale, sportgerelateerde thema’s. Om deel te nemen moet je geen lid zijn van een club. En je bent niet verplicht om altijd te komen. Aarzel niet als je wil meedenken over ons toekomstig sportlandschap. Voor het dagelijks bestuur zijn we vooral op zoek naar nieuw bloed. Enkele trekkers van de vroegere Sportraad (zoals Dirk Sagaer, Luc Depotter, Jan Van Den Broucke en Bram Vandekerkhove) blijven betrokken, maar anderen geven de fakkel door aan nieuwe enthousiastelingen.”

T-d: Ook voor het dagelijks bestuur is geen jarenlang engagement vereist?
Nele:
“Inderdaad. Wie hier en nu wil meedenken en voor een bepaalde tijd zijn schouders wil zetten onder de Sportraad, is welkom. We zijn een flexibel team dat tweemaandelijks samenkomt en adviezen formuleert aan het beleid, op basis van wat er leeft in ons sportlandschap. We vertegenwoordigen alle doelgroepen: G-sporters, professionals, gezinnen, scholen en clubs. We streven ook naar een generatiemix met jongeren en senioren.”

Word vandaag nog lid van de nieuwe Sportraad: doe het nu

Heb je een sportieve toekomstvisie? Blijf in nauw contact met de sportclubs, denk en luister met hen mee. Geef een stem aan de sporters in onze gemeente en word lid van de Sportraad. Als je wil brainstormen over nieuwe projecten ben je aan het goede adres. 

Getriggerd?
Kom aan boord en mail naar sportraad@koksijde.be. Geen ingewikkelde selectieprocedure: overtuig ons en geef een stem aan onze sporters!

Meer weten?

Sportdienst
058 53 20 01