De werken aan de brouwerij en gelagzaal op de site van Ten Bogaerde zijn afgerond. Lokaal Bestuur Koksijde en brouwerij Huyghe presenteren dit project met veel trots. Huyghe is bekend van St. Idesbald, het officiële abdijbier van de Duinenabdij.
De brouwinstallatie van CoEnCo heeft een capaciteit van 1.000 liter en bestaat uit een maalinstallatie, brouwmodule, warmwatertank en vier gisttanks. Het proces van één brouwsel zal ca. 8 uur duren (van malen tot start gisten). De mout wordt ter plaatse gemalen. En dat zal zichtbaar zijn van achter glas! “In de brouwmodule wordt de gemalen mout vermengd met warm water. Bedoeling is om tijdens het proces een suikerextract (wort) te bekomen”, legt meesterbrouwer Patrick De Waele uit. “Na filtering verkrijg je een helder wort. Hierna koken we dat en voegen we hop toe – belangrijk voor de bitterheid en het aroma. Daarna klaren (verhelderen, red.) we de hete wort in de whirlpool en volgt afkoeling tot de geschikte ingisttemperatuur.”
Door gebruik van een warmwatertank wordt energie gerecupereerd. Dat warmwater wordt gebruikt voor de start van een volgend brouwsel of voor de reiniging van de installatie. Na een week gisten en drie weken lageren (rusten voorafgaand aan bottelen, red.) gaat het gebrouwen bier vervolgens naar één van de drie schenktanks boven de bar. Doordat er meerdere gisttanks zijn, is er flexibiliteit mogelijk bij het brouwen en is er ruimte voor seizoenbieren. Voor het te brouwen bier laat brouwerij Huyghe zich inspireren door de seizoenen en werken ze met lokale producten.
Het project voorziet naast het brouwerijgedeelte ook in een gelagzaal met plaats voor vijftig personen. De ruwbouw werd eind februari opgestart. In totaal kosten de werken (ruwbouw, ventilatie, verwarming en elektriciteit) ongeveer een miljoen euro. De kosten van de brouwinstallatie neemt brouwerij Huyghe op zich.
De abdijhoeve Ten Bogaerde staat bekend als uithof van de voormalige abdij O.L.V. Ten Duinen. De geschiedenis van deze plaats keert terug tot de twaalfde eeuw wanneer de Duinenabdij het machtshoogtepunt beleeft. Na een woelige geschiedenis – als uithof, als (tijdelijke) abdij na de Beeldenstorm en opnieuw uithof – kwam Ten Bogaerde in handen van het bisdom Brugge. Sinds 1952 is het gebouw beschermd. Vandaag is dit ook bekend als de thuishaven van restaurant Mondieu. De omliggende natuur zorgt voor verstilling en rust. De site is gelegen in een uniek beschermd landschap met een duin-polderovergang, beschermd voor de esthetische, historische en natuurwetenschappelijke waarde. De voormalige en recent gerestaureerde schuur biedt deels plaats aan de Grard-collectie, ook buiten staan negen monumentale beelden opgesteld.