Na twee moeilijke jaren lijkt het rijk der vrijheid dan toch in zicht. Onze gemeente ontwaakt uit een winter- en coronaslaap en evenementen keren met mondjesmaat terug. Onze vrijetijdsdiensten stelden alvast een leuk paasprogramma op. Het begin van de paasvakantie geldt als officieuze start van het nieuwe toeristische seizoen.

Tij-dingen: De situatie in Oekraïne laat niemand ongemoeid. Wat is uw boodschap?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Sinds corona hollen we van de ene crisis naar de andere, het is helaas niet anders. Deze oorlog laat niemand koud en daarom zet ook onze warme gemeente zich in om een veilige omgeving te zoeken voor mensen die vluchten. Op 12 maart kwamen 40 kinderen, mama's en oma's aan. Koksijde zorgde onmiddellijk voor opvang in La Rose des Sables op kosten van de gemeente. Daarna krijgen ze een andere plek om zich te huisvesten. Zoveel mogelijk locaties waar ze zelfstandig wonen. De Crisiscel hart voor Oekraïne volgt de situatie van dichtbij op. Geen eenvoudige opdracht, want de kinderen moeten bv. ook allemaal school lopen en Nederlands leren. Kersvers ambtenaar Heidi Madou spreekt Russisch en leidt alles in goede banen. We betrekken hierbij zeer nauw de Oekraïense gemeenschap binnen onze gemeente. "

T-d: Gelukkig is er ook goed nieuws. De paasperiode staat voor de deur.

Burgemeester: "Traditioneel is de paasvakantie een drukke periode. Onze diensten zijn op hun paasbest met allerhande activiteiten. Ook de Knuffelduik staat op het programma, we sluiten de uitgestelde valentijnsduik af met een spetterend vuurwerk. Naast de traditionele events zoals de Bloemenjaarmarkt en de Paaseierenraap is er op Pasen een bloemen- en bijenparade in de Zeelaan."

De Normandie krijgt een plek naast de Sea King

T-d: Beter weer betekent ook meer wandelen.  

Burgemeester: "Absoluut. Daarom pakken we ook dit jaar uit met enkele verbeteringen in onze infrastructuur. In de Leopold II-laan is de eerste fase afgerond, de voetpaden zijn klaar. In Oostduinkerke-Dorp, rechtover het Erfgoedhuis Bachten de Kupe, zorgden we voor een breder paadje. Dankzij die ingreep hebben wandelaars en fietsers vlot toegang tot het hinterland en Koksijde Golf ter Hille. Onze gemeente is de ideale plaats om tot rust te komen en een hotspot voor wandelaars en fietsers. Ik geef ook mee dat de eerste fase van de werken in de Kerkstraat starten op 18 april."

T-d: Ten slotte: Koksijde kocht De Normandie aan?    

Burgemeester: "Inderdaad, een stukje erfgoed. De amfibieboot zie je in de volgende Garnaalstoet, op 26 juni. De Normandie krijgt een plek naast de Sea King op De Nieuwe Basis. Twee Koksijdse iconen vlakbij elkaar."