In juni maakt onze gemeente zich op voor de zomer. Onze Garnaalfeesten zijn daarvoor het ideale startschot. Een feest voor jong en oud. Traditie ontmoet toekomst. Terwijl wij volop uitkijken naar de komende vakantieperiode en in gedachten onze valies maken, buigen de studenten zich over hun studieboeken. We wensen hen langs deze weg veel succes.

Tij-dingen: De Garnaalfeesten keren dit jaar in volle glorie terug?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "We hebben eigenlijk nog nooit zoveel activiteiten gepland als deze zomer. Alle grote activiteiten met publiek keren terug en uiteraard horen de Garnaalfeesten op 25 en 26 juni daar ook bij. En we hebben ook een leuk extraatje dit jaar: het Belgisch Kampioenschap garnaalpellen op zondag 26 juni om 10 uur. Een organisatie van de Koninklijke Orde van de Paardevisser. Zeker de moeite om te bekijken. En vergeet onze Garnaalstoet niet."

Onthaaldag Nieuwe Inwoners Burgemeester Vanden Bussche

"We verwelkomden bijna 400 nieuwe inwoners tijdens de onthaaldag. Een mooie traditie én een leuke manier om kennis te maken met elkaar."

T-d: Ook in Koksijde-Dorp is het feest met de kermis en Kermis Kids.

Burgemeester: "Een mooie traditie die we blijven ondersteunen. Alle Koksijdse kinderen krijgen trouwens een gratis ticket voor één van de attracties. Kermis Kids is een mooie aanvulling en de rommelmarkt op zondag is ook zeker de moeite waard.  De kermis was vroeger de plek waar mensen hun lief vonden, meestal tijdens het bal. Wist je dat de kermis van Koksijde-Dorp de enige was die bleef doorgaan tijdens de Tweede Wereldoorlog?"

T-d: De onthaaldag voor nieuwe inwoners (ONI) was een groot succes?

Burgemeester: "Inderdaad. We verwelkomden bijna 400 nieuwe inwoners op 14 mei, ons cultuurcentrum zat barstensvol. Een mooie traditie en een leuke manier om kennis te maken met elkaar. Voor wie nog niet aan bod kwam, voorzien we nog een editie op zaterdag 3 december."

T-d: We zijn een echte biergemeente met onze eigen huisbrouwerij?

Burgemeester: "Onze brouwerij Sint-Idesbald is zeker een toffe uittip. Ik noem dat onze beergarden. Een prachtig terras met een uniek zicht en lekker bier. Het brouwproces kun je zelfs live bekijken vanuit het café. Op stap met de fiets? Stop dan zeker aan onze huisbrouwerij."

T-d: Het tentoonstellingsseizoen komt ook op gang. In het Duinenhuis is er iets speciaals te zien?

Burgemeester: "De tentoonstelling over Panamarenko, vanaf 2 juli in Kunstencentrum Ten Bogaerde, is alleszins een aanrader. En dan is er deze maand al, we vanaf 20 juni, een expo in het Duinenhuis. Een iconisch gebouw waar in het begin van de Tweede Wereldoorlog Antwerpse kinderen schuilden voor de oorlog. Nu is het de vertrekbasis voor heel wat natuurwandelingen en op het dak vind je De Sterrenjutter, de eerste publieke sterrenwacht aan de kust."

T-d: Juni is ook een lastige maand voor studenten. Hebt u nog een tip voor hen?

Burgemeester: "Ja, een heel goeie zelfs. Koksijdse studenten hebben het voordeel dat ze kunnen afzakken naar zee wanneer het snikheet is. Met de voeten in zee wandelen in plaats van een voetbadje in een snikheet kot. Het hoofd koel houden is heel belangrijk. En een dagje aan zee zorgt voor een extra energiestoot."