Juni wordt ook de zomermaand genoemd. Een belangrijke maand in de boerenkalender, maar een nog belangrijkere maand voor Koksijdenaars. Het hoogtepunt? De Garnaalfeesten natuurlijk. Of is het toch de kermis? Tij-dingen schotelt je niet alleen lekkere garnalen voor, maar ook veel leesvoer. Smakelijk.

Tij-dingen: De Garnaalfeesten komen eraan. Eén van de hoogtepunten op onze kalender?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Koksijde-Oostduinkerke is een paardenvissersgemeente, dus dat spreekt voor zich. Zowel onze paardenvissers als het gemeentebestuur steken veel energie in deze traditie en Koksijde ondersteunt onze paardenvissers zo goed mogelijk, bv. ook met weides voor de paarden. Vergis je niet: er kruipt een karrenvracht tijd in dit ambacht. De Garnaalfeesten en de Garnaalstoet zijn ideaal om onze garnaalvissers in de kijker te zetten, want het zijn onze grootste ambassadeurs. Het blijft een ferme titel: Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Een eresaluut aan Eddy D'Hulster, ouderdomsdeken en voorzitter van de paardenvissers, die onlangs 80 jaar werd. En ook hulde aan Roland Vanbillemont die werd benoemd tot ereburger. Ook paardenvisser Johan Vandendriessche wordt binnenkort ereburger. In Tij-dingen juli volgt zijn eresaluut. Leuk weetje: onze technische dienst maakte een replica van de vissersboot N.116. En op 1 juni verwelkomen we schipper Peter Dezutter officieel in de rangen van het NAVIGO-museum."

T-d: De tweede editie van het BK Garnaalpellen is ook een aanrader. Ben je zelf een krak in garnaalpellen?

Burgemeester: "Ik ben niet zo handig, dus een krak ben ik alleszins niet. Liefhebber is het goeie woord. Mijn vrouw Griet heeft daar wel het geduld en de behendigheid voor. Net als mijn ouders vroeger. Dat is toch een beeld dat ik koester: mijn vader en moeder die al keuvelend garnaalpellen. We hadden een groot gezin en gepelde garnalen kostten toen al een fortuin. Ze staken hun tijd in het pellen. Een plezier om aan terug te denken."

De Garnaalfeesten en de Garnaalstoet zijn ideaal om onze garnaalvissers in de kijker te zetten

Marc Vanden Bussche

Ben je een krak in Garnaalpellen? Doe mee met het BK op zondag 25 juni

T-d: Onze brandweer zoekt nog extra vrijwilligers?

Burgemeester: "Ja en ik doe een warme oproep om naar de infosessie op 7 juni te komen in de brandweerkazerne van Koksijde-Dorp. Brandweer Westhoek doet er alles aan om rekening te houden met de agenda van (jonge) mensen. De combinatie met werk en gezin is zeker mogelijk. Onze brandweer houdt trouwens een opendeurdag op 11 juni. Kom maar af."

T-d: 11 juni is ook kermiszondag. Een mooie traditie in Koksijde-Dorp?

Burgemeester: "Een hoogdag voor jong en oud. Dit jaar openen we ook het vernieuwde plein in Koksijde-Dorp. Driedubbel feest dus."

Kermiszondag is een hoogdag voor jong en oud.

T-d: De Van Buggenhoutlaan gaat bijna open?

Burgemeester: "Inderdaad. De opening vindt plaats op 30 juni om 17 uur en iedereen is welkom. De Van Buggenhoutlaan wordt één van de paradepaardjes van onze gemeente, mooi in het verlengde van de Ter Duinenlaan. De fontein aan het rondpunt zal nog niet af zijn, maar de straat gaat wel open. En dan zijn we helemaal klaar voor de zomer."