November is de maand waarin we de doden herdenken. Niet alleen onze eigen dierbaren, maar ook de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Een oude volkswijsheid zegt: November telt dertig dagen, maar het dubbele aan wind en regenvlagen. Hopelijk worden we een beetje gespaard en krijg je de kans om genoeg buitenlucht op te snuiven.

Tij-dingen: In Koksijde kan je je hele leven leren?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Dat klopt en we hebben alle info gebundeld op één website, www.koksijde.be/levenslangleren, mooi per thema. Zo vind je gemakkelijk alles terug. Ik ben ook fier dat we al tien jaar samenwerken met UGent. Samen met Gent en Kortrijk is Koksijde één van de drie plekken waar de Wetenschappelijke Nascholing plaatsvindt. De samenwerking werd tien jaar geleden opgestart met prorector Paul Van Cauwenberge, een zalige man. De cursussen zijn altijd een succes en zelfs tijdens corona hebben we die online voortgezet. Gelukkig kan je de cursussen terug live volgen en er is nog plaats voor wie interesse heeft. De lessenreeksen dit jaar zijn: De Blauwe Planeet, Bewegen en sport voor alle leeftijden en een reeks rond het nieuwe universiteitsmuseum. Voor mij is het ook een eer om de mensen van UGent over de vloer te krijgen, ik ben zelf alumnus van de faculteit Rechten. Een gesprek met de rectoren van de universiteit roept altijd mooie herinneringen op."

Voor mij is het ook een eer om de mensen van UGent over de vloer te krijgen

Burgemeester Vanden Bussche

De burgemeester en Kathleen Dekens (coördinator WN UGent) vieren tien jaar samenwerking

T-d: De plechtigheden op 11 november krijgen een speciale plek in je agenda?

Burgemeester: "Absoluut. In Koksijde herdenken we dan alle gesneuvelden uit beide wereldoorlogen. Ik leg eerst bloemen neer aan de Sint-Pieterskerk ter nagedachtenis van de overleden Belgische en Franse oud-strijders. Er liggen daar ook zoeaven begraven. Daarna trekken we naar de Britse militaire begraafplaats waar vooral soldaten uit de Eerste Wereldoorlog rusten en piloten uit de Tweede Wereldoorlog. Dat is een indrukwekkende plechtigheid met de Last Post en de voordracht van het bekende gedicht For the Fallen. Als je de eerste zin hoort, gaat ongetwijfeld een belletje rinkelen: They shall grow not old, as we that are left grow old. Age shall not weary them, nor the years condemn."

Schepen Decorte heeft zijn stempel gedrukt op belangrijke dossiers

T-d: Het vertrek van schepen Guido Decorte is groot nieuws?  

Burgemeester: "Inderdaad. Ik dank hem voor zijn jarenlange inzet voor onze gemeenschap, eerst als gedeputeerde en later als schepen. De laatste vier jaar drukte hij zijn stempel op belangrijke dossiers zoals de reconversie van de militaire basis, het fietsbeleid, de IVVO, het overleg met de Westhoekburgemeesters en zijn zorg voor het personeel."

T-d: Ondertussen is de tweede fase van de werken aan de Van Buggenhoutlaan volop bezig?

Burgemeester: "Tegen volgende zomer moet alles afgewerkt zijn. Ter hoogte van de Ter Duinenlaan wordt een nieuwe rotonde aangelegd omgeven door groen en aan de westzijde komt een nieuw fietspad in twee richtingen gescheiden van de rijweg door een brede groenzone. Het wordt een laan Koksijde waardig."