Het orgelpunt deze maand? De herdenking van Wapenstilstand of toch de seniorenweek? Liever luisteren naar een duister verhaal tijdens DOENKER? Of hou je meer van een boksmatch op Koksijdse zandgrond? November brengt heel wat topactiviteiten en we starten de maand met Halloween.

Tij-dingen: De Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk heeft een extra orgel?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Een gelukkig toeval eigenlijk. De Sint-Pieterskerk in De Panne wordt omgebouwd tot de nieuwe bibliotheek en het orgel moest daar weg. Wij boden graag onze gastvrijheid aan. Onze 'kathedraal van het licht' had al een stevige reputatie voor zijn orgel en daar komt nog een extra exemplaar bij. De orgelconcerten veroverden een vaste stek op onze activiteitenkalender en lokken minstens 300 kijklustigen per concert. Een opsteker voor de orgelkring onder leiding van Carlo Wouters. Huisorganist Jan Vermeire leeft zich dan naar hartenlust uit."

T-d: Wat is uw favoriete orgelmuziek ?

Burgemeester: "Uiteraard de finales van Bach. Wanneer alle registers worden opengetrokken."

De orgelconcerten veroverden een vaste stek op onze activiteitenkalender en lokken minstens 300 kijklustigen

Burgemeester Vanden Bussche

Het orgel dateert uit de 19e eeuw en werd geschonken aan de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk. Jan Vermeire en de burgemeester zijn heel blij met de komst.

T-d: De herdenkingen op 11 november blijven bijzonder?

Burgemeester: "Meer nog: ze zijn noodzakelijk. De geschiedenis van de oorlogen moet aandacht krijgen, samen met alle ellende die ze veroorzaken. Denk maar aan de recente ontwikkelingen in Israël of de gevechten in Oekraïne. Ik denk altijd aan de woorden van Laurent De Coninck die langsging in de klassen om het verhaal over Wapenstilstand te brengen: "De grootste verliezers in de oorlog zijn de doden. Er zijn geen winnaars, behalve zij die het overleefden." Niet vergeten dat we hier in de Westhoek 4 jaar standhielden tegen de Duitsers met de hulp van de Fransen en de Engelsen. De Coxyde Military Cemetery is de grootste Britse begraafplaats aan de Belgische kust met meer dan 1.500 graven. Het is elke dag open, zeker eens langsgaan."

T-d: Het wordt een actieve maand voor onze senioren?

Burgemeester: "Inderdaad. November is sowieso een drukke maand voor het verenigingsleven. In Koksijde hebben we een jarenlange traditie dat we alle senioren uitnodigen voor een feest in cultuurcentrum CasinoKoksijde. En de seniorenweek is daarvan het superlatief. Een manier om mensen samen te brengen, zeker ouderen die wat eenzamer zijn. Ze krijgen zo de kans om buiten te komen."

De herfstvakantie floreert dankzij de halloweenstoet en de vuurspektakels!

T-d: En ook de jeugd leeft zich uit tijdens Halloween?

Burgemeester: "Halloween is intussen een vaste waarde op onze activiteitenkalender. De herfstvakantie floreert dankzij de halloweenstoet en de vuurspektakels. Onze VVV, onder leiding van Greta Delie, levert elk jaar veel inspanningen om een mooi programma af te leveren. Ook de mensen van de Technische dienst draaien overuren om alles mooi aan te kleden."

T-d: De N116. staat terug op het droge?

Burgemeester: "Ik ben heel blij dat de reddingsactie is geslaagd, want het waren 2 spannende dagen. Een opsteker voor onze gemeente en het NAVIGO-museum. Een dikke proficiat een het team van het museum en in het bijzonder Günther Vanbleu, Peter Dezutter en Jadrana Demoen voor hun inzet. De firma Ship Support uit Nieuwpoort was ook een grote hulp, zeg maar een rots in de branding."

T-d: Onze musea zien hun inspanningen beloond met extra subsidies?

Burgemeester: "Als gemeente investeren we zelf ook veel in onze musea. Zowel het NAVIGO-museum als het Abdijmuseum zijn regionaal erkend. De subsidies vanuit de Vlaamse overheid werden meer dan verdubbeld en dat is een mooie blijk van waardering. Het NAVIGO-museum wordt volgend jaar geopend. Stip nu al aan in je agenda dat potvis Valentijn in februari terugkeert naar het museum."