2020 gaat de geschiedenis in als het jaar van COVID-19. Ook voor onze gemeente was het een historisch jaar. Nu staan we aan de vooravond van de winter. Bij het ter perse gaan van deze editie van Tij-dingen was het nog niet duidelijk hoe de feestdagen er zullen uitzien. Wat er ook gebeurt: focus op warmte en verbondenheid. Want Tope staan we Sterk, meer dan ooit.

Tij-dingen: Koning Winter is in aantocht. Niet gemakkelijk voor wie hulp nodig heeft?
Burgemeester:
“Dat klopt. Daarom neemt het Sociaal Huis verschillende initiatieven. Mensen die zich eenzaam voelen, mogen altijd contact opnemen met onze medewerkers. Datzelfde geldt voor wie zijn of haar stoep niet zelf sneeuwvrij krijgt. Bij deze doe ik een warme oproep naar alle inwoners om extra aandachtig te zijn voor mensen in een moeilijke situatie. Ook onze strooidiensten zijn voorbereid. Dankzij ons strooiplan kunnen we snel schakelen bij een plotse winterprik. Op de website zie je welke straten dan sneeuw- en ijsvrij worden gemaakt. En uiteraard vergeten we de fietsers niet.”

T-d: Over de zwakke weggebruiker gesproken. Er komen twee veilige fietspaden langs de Nieuwpoortsteenweg.
Burgemeester:
“Dat is inderdaad de bedoeling. En ook de Kerkstraat in Koksijde-Dorp wordt heraangelegd met aandacht voor de fiets- en voetpaden. Beide topprojecten starten volgend jaar. Voor de Kerkstraat hebben we een subsidiedossier ingediend. In Koksijde-Bad hebben we ook oog voor de voetgangers, zoals in de Mariastraat en Pierre Sorrellaan waar er nieuwe voetpaden komen. Daarnaast staan een nieuw clubhuis voor de Atletiek Club Koksijde en de verfraaiingswerken – inclusief nieuw bezoekerscentrum – van de Rozenkranskapel met stip genoteerd op onze planning. Allemaal actiepunten die in ons meerjarenplan staan.”

Wat me hoopvol stemt, is dat er veel solidariteit is. 

T-d: Heeft u met Kerstmis in zicht nog een slotboodschap voor onze inwoners? 
Burgemeester:
“2020 is een moeilijk jaar geweest. Het coronavirus heeft ons allemaal in snelheid gepakt en heeft voor iedereen gevolgen. Voor jong en oud. Er was veel menselijk leed: van overlijdens tot eenzaamheid. Veel projecten sneuvelden – voor Koksijde denk ik dan aan Night of the Proms en de Duinencross. En helaas was er veel commercieel leed doordat handelszaken moesten sluiten. Wat me hoopvol stemt, is dat er veel solidariteit is. Heel wat acties werden gelanceerd, ook in Koksijde. Doe zeker mee aan Koksijde fonkelteen organisatie van de VVV en het Bloemencomité. Luc Deltombe, Greta Suber-Delie en Bart Bostoen zetten hier hun schouders onder. Ondertussen zorgt de wetenschap voor vooruitgang door de ontwikkeling van een vaccin. De uitdrukking na regen komt zonneschijn is hier zeker op zijn plaats. Ik wens iedereen een goede gezondheid toe. Nu is dat nog zoveel belangrijker dan vroeger.”