Een bosje of boomgaard bij jou in de buurt aanplanten? Een buurttuin uitbreiden? Of een groen speelelement of vlindertuin aanleggen om de hoek?

Hebben jij, jouw buren of jouw vereniging een voorstel? Of broed je op een idee? Het Landschapsfonds Westhoek draagt tot 5.000 euro bij aan jouw crowdfundingscampagne voor een groen initiatief in en nabij je buurt.

Zelf goesting om aan de slag te gaan?

Zit je zelf ook met een wild of minder wild groen idee om in en voor de buurt uit te voeren? Laat je begeleiden door het Landschapsfonds Westhoek! Heb je een initiatief, of bundel je de krachten met heel de straat? Ben je lid van een vereniging en broeden jullie op een idee? Alles is mogelijk!

Dien je idee in via www.rlwesthoek.be/landschapsfonds

Crowdfunding? Een eitje

Het Regionaal Landschap Westhoek geeft tips om je initiatief te verfijnen en leert je tijdens een workshop hoe je efficiënt een crowdfundingscampagne opzet. Crowdfunden betekent dat je o.a. je eigen netwerk aanspreekt om in jouw project te investeren. Het slaagpercentage van 100 procent bewijst dat iedereen dit kan. En als jij de helft van je doelbedrag (tussen 1.000 en 10.000 euro) verzamelt via crowdfunding, dan past het Landschapsfonds Westhoek de andere helft bij.

Dromers aan het woord

Nog niet overtuigd? We stellen enkele initiatieven uit de Westhoek even aan je voor.

Griet, Lies en Siska realiseerden in Heuvelland hun droom. Ze bouwden een leemoven, plantten een voedselbos aan en organiseren nu regelmatig wandelingen en bakmomenten voor mensen uit de buurt. De oogst uit het voedselbos wordt verwerkt in hun pizza’s en broden. “Voor de crowdfunding waren we een beetje nerveus, dat is best wel spannend. Maar de donaties kwamen vrij vlot binnen. We organiseerden bijna alles via Facebook. We werden ook goed begeleid. Zowel voor het indienen van het project als tijdens de crowdfundingcampagne.”

Joke en Bart maakten van een saaie graspleintje in hun wijk in Veurne een attractief ontmoetingsplekje met fruitbomen en bessenstruiken. “We leerden veel nieuwe mensen kennen en worden nog steeds aangesproken op het pleintje. Ook nadien blijft iedereen zorgzaam voor hun plein. De reactie en betrokkenheid van de mensen was heerlijk!”

Willem bouwde een landschappelijke toren, een levende toren, op de flank van de Rodeberg. Voorlopig staat er nog een staalstructuur, maar eens de bomen sterk genoeg zijn, vormen zij de basis van de toren en zal de staalstructuur weggenomen worden. “Via het Landschapsfonds dit project realiseren, was wel een goeie kickstarter om aan voldoende middelen te geraken voor projecten waar je van droomt. De helft van de centen krijg je cadeau. Er is ook heel veel knowhow aanwezig om je crowdfunding aan te pakken, dus dat gaat wel vlot.”

Stefanie uit Poperinge plantte een voedselbos aan om mensen te laten zien, voelen en proeven van eigen voedselvoorziening. Zo kwamen al haar passies als herboriste, sociaal werkster en bioboerin samen. “Het was een fantastische ervaring. Ik leerde veel mensen kennen. Het proces errond was soms heftig, maar vooral leerrijk. Er kwam heel wat steun en ook mooie verrassende reacties van mensen. Ik kan het iedereen aanraden om een projectje in te dienen.”

Sara droomde van een schaapskudde en zette een crowdfundingscampagne op om schapen te kunnen houden in het Galgebos in Ieper. Zo kan er een stukje heide in het bos herstellen via schaapsbegrazing. “Ik woon in een klein straatje en soms voelt het alsof de kudde van de hele straat is. Iedereen volgt het hard op. Iedereen weet waar de schapen staan in het bos. Ze vullen zelfs het water bij in de weide wanneer ik op vakantie ga. Die betrokkenheid van soms wildvreemde mensen vind ik schitterend.”

Ook geïnspireerd door Joke, Bart, Griet, Lies, Siska, Willem, Stefanie en Sara? Dien jouw groen idee in!

Niks voor jou? Laat eerdere initiatiefnemers jou overtuigen. Bekijk hun initiatieven via www.rlwesthoek.be/landschapsfonds en meld jouw project aan.

Meer info? Contacteer het Regionaal Landschap Westhoek via
nele.saint-germain@rlwesthoek.be of 0495 35 13 77.