Dat plan zorgt voor een uitgewerkte visie over alles wat met fietsen te maken heeft. Zo wordt langs de kust, van Nieuwpoort tot De Panne, een 10 km lange route uitgebouwd langs autoluwe straten. Het wordt ook gemakkelijker om je fiets te parkeren bij de Zeedijk en de handelsstraten. Onze gemeente zet haar schouders onder een echte fietscultuur en werkt daarvoor samen met de scholen.

Fietsroutenetwerk in onze gemeente. Klik op de foto voor meer info.

Fietssnelweg

De herbestemming van de luchtmachtbasis biedt nieuwe mogelijkheden, zoals een rechtstreekse fietssnelweg van Koksijde-Dorp naar Veurne. Ook wordt gezocht naar een optimale fietsontsluiting van de site Ten Bogaerde, want daar is een veilige oversteek aan de N8 nodig. Een fietstunnel zou een ideale oplossing zijn. Die tunnel zal voor een unieke beleving zorgen als je de landingsbaan oprijdt. Natuurlijk blijft Koksijde gastgemeente voor nationale en internationale fietsevenementen.
Wist je dat onze gemeente al veel in de prijzen is gevallen als beste fietsgemeente dankzij o.a. de verschillende fietsstraten? En er komen er nog meer. Ook met het project deelfietsen bewijst Koksijde dat het een toonaangevende rol speelt op fietsvlak.

Extra fietsstraten

Er wordt voor de fietser een hoofdas doorheen de gemeente uitgebouwd van Nieuwpoort tot De Panne. Deze route biedt een veilig en aantrekkelijk alternatief voor de grote assen (de kustbaan N34 en de N369 via de dorpen). Geschikt voor zowel de recreatieve als functionele fietser. Daarom worden omwegen beperkt gehouden en worden extra fietsstraten ingevoerd. De as Pylyserlaan–Abdijstraat–Van Maldeghemstraat blijft behouden en wordt uitgebreid met de Piet Verhaertstraat, Loze Vissertjespad, Parnassiusstraat, Tennislaan, Rubenslaan, Pannelaan, Noordzeedreef, Duinenkranslaan en Ranonkellaan. Alle fietsstraten krijgen hetzelfde uitzicht zodat weggebruikers die gemakkelijk herkennen.

Alle fietsstraten krijgen hetzelfde uitzicht zodat weggebruikers die gemakkelijk herkennen.

Alle fietsstraten krijgen hetzelfde uitzicht zodat weggebruikers die gemakkelijk herkennen.

Fietsstallingen in de winkelstraten?

Zijn er mogelijkheden om extra fietsstallingen in winkelstraten te voorzien? Ook dat wordt onderzocht. Naast meer stallingen is het ook nuttig om een paar grote(re) te voorzien voor wie met de fiets naar zee komt. Die worden uitgerust met extra's zoals opladers, fietspompen en herstelmogelijkheden.
Verkeersveiligheid is en blijft een speerpunt. Zowel infrastructureel als via sensibiliseringsacties en verkeerslessen. Onze diensten analyseren alle beschikbare data: de verkeersongevallen met fietsers, politiecontroles, fietsgraveeracties, de week van de mobiliteit, beleid rond weesfietsen en meer dienstverplaatsingen per fiets.

deelfietsen

Ook met het project deelfietsen bewijst Koksijde dat het een toonaangevende rol speelt op fietsvlak.