Op zaterdag 18 december vertrekken groepen wandelaars en lopers vanop de markt van Ieper om elk het eerste deel van één van de trajecten af te werken.

Bij aankomst in Zonnebeke, Poperinge, Lo of Langemark wordt het Vredeslicht overhandigd aan het gemeentebestuur. Van daaruit vertrekken dan vervolgens vier nieuwe groepen, respectievelijk richting Wervik, Vleteren, Diksmuide en Houthulst… Zo wandelen en lopen groepen en verenigingen verder tot het Vredeslicht tegen de avond in Kemmel, De Panne, Koksijde en Nieuwpoort aankomt. Tegen de avond zal het Vredeslicht dus in alle 18 Westhoekgemeenten branden.

Wil je met jouw vereniging, vriendenkring of gezin meewandelen? Neem contact op met de vredesdienst van de stad Ieper: vrede@ieper.be of 057 23 94 59.

Vredeslicht in Koksijde

Aan het eind van de namiddag verwachten we het Vredeslicht in de bibliotheek van Koksijde. Wil je zelf het Vredeslicht verder doorgeven? Kom jouw kaars aansteken, neem het mee naar huis of geef het iemand cadeau. Tijdens de openingsuren van de bib kan je het Vredeslicht ophalen (vanaf maandag 20 december). Voorzie een (transport)kaarsje. 

 

Attention Attention

Met Nick Herweyers (zang/gitaar), Arne Demoen (drum), Kris Demets (bas) & Tim Duyck (toetsen).

Wat begon met een oldschool bandrecorder en enkele opnames van een anoniem strijkersensemble, mondde uit in Attention Attention.

Toen de jury van Humo's Rock Rally in januari 2018 de livedoop aanschouwde van de band uit Koksijde, sprak ze over "een kruising tussen Chuck Prophet en Admiral Freebee". Zelf zouden de heren zich omschrijven als een balorkest dat houdt van popsongs.

Wat is het Vredeslicht?

Het Vredeslicht wordt jaarlijks door een kind aangestoken in Bethlehem en via Tel Aviv overgevlogen naar het Oostenrijkse Linz. Vandaaruit wordt het licht verder verspreid over Europa. Het Vredeslicht doet sinds een vijftal jaren ook België aan. Dit jaar  komt het Vredeslicht voor de vierde keer naar de Westhoek.

Op vrijdag 17 december arriveert het Vredeslicht vanuit Duitsland in Ieper. Het Vredeslicht wil mensen over grenzen, leeftijden, religies, ras en geaardheid heen met elkaar verbinden. Het Vredeslicht wil in de periode voor Kerstmis een teken zijn van hoop, vrede, verdraagzaamheid en verbondenheid tussen mensen.

Ruim een eeuw geleden was het de gruwel van oorlog die de streek, de Westhoek, met elkaar verbond. Op 18 december verbindt het Vredeslicht de Westhoekgemeenten op een positieve manier met elkaar. Het plan is om het Vredeslicht op zaterdagmorgen via vier trajecten vanuit Ieper te laten vertrekken zodat het licht tegen de avond in alle Westhoekgemeenten brandt. Zo kan het Vredeslicht met alle inwoners van de Westhoek worden gedeeld. Om dit voor mekaar te krijgen, doen de stad Ieper en Westhoek Vredeshoek een beroep op verenigingen, clubs, vriendengroepen uit de Westhoek die het licht wandelend, lopend, evt. fietsend van de eigen gemeente naar de volgende gemeente brengen.

Om het plan realistisch te houden zijn de Westhoekgemeenten via vier parcours aan elkaar gekoppeld.

  • Zuidelijk traject: Ieper – Zonnebeke – Wervik – Mesen – Kemmel
  • Westelijk traject: Ieper – Poperinge – Vleteren – Alveringem – Veurne – De Panne
  • Noordelijk traject: Ieper – Lo – Diksmuide – Koksijde
  • Oostelijk traject: Ieper – Langemark – Houthulst – Kortemark – Koekelare – Nieuwpoort