Sinds 1 januari 2023 geldt de Vlaamse renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Wat houdt dit in?

Als nieuwe eigenaar van een energieverslindend huis met een epc-label E of F, ben je verplicht om binnen 5 jaar na de aankoop een renovatie uit te voeren. Het doel? Minimaal epc-label D behalen en dat aantonen met een nieuw energieprestatiecertificaat. Stel: je hebt een woning met label F en de akte werd verleden op 1 februari 2023, dan moet je renoveren tot label D tegen 1 februari 2028.

Waarom nu al renoveren met een label A als streefdoel?

  • Toekomstbestendigheid: zo ben je nu al klaar voor de toekomst en hoef je geen meerdere keren dezelfde werken uit te voeren (zoals je dak isoleren of je ramen vervangen)
  • Besparing: je energierekeningen zakken meteen
  • Premies: renovatiepremies dalen in de toekomst
  • Kostenbeheersing: materiaalkosten en uurlonen stijgen elk jaar
  • Waarde stijgt: je verhoogt én je wooncomfort én de waarde van je eigendom

Boetes en handhaving

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) neemt deze verplichting serieus. Als binnen de 5 jaar na overdracht geen nieuw epc beschikbaar is (wanneer niet aan de energieprestatienorm is voldaan), volgen boetes van 500 tot 200.000 euro. Bovendien legt VEKA een nieuwe datum vast om in orde te zijn.

Langetermijndoelen

  • 1 januari 2028: woningen moeten minimaal een label C halen, idem voor appartementen
  • 1 januari 2035: woningen streven naar label B, terwijl appartementen op label C blijven
  • 1 januari 2040: woningen moeten label A bereiken, appartementen moeten label B halen
  • 1 januari 2045: zowel woningen als appartementen moeten streven naar label A

Tip: gratis bouwadvies bij Acasus

Wil je weten hoe je energiezuinig renoveert? Vraag bouwadvies aan bij Acasus. Voor ééngezinswoningen (nieuwbouw of renovatie) is dat zelfs gratis. Voor appartementen hangt het tarief af van de grootte van het gebouw. Surf naar www.acasus.be voor meer informatie.

Kom naar de Klimaattafel

Wil je meer weten over energierekeningen, renoveren en de renovatieverplichting? Kom dan naar de Klimaattafel op dinsdag 12 december om 20 uur in de Kerkepannezaal. De toegang is gratis, maar vergeet niet om je in te schrijven op www.koksijde.be/klimaat (klik op activiteiten).