60.000 Vlamingen hebben epilepsie. Mensen zoals jij en ik.

Over epilepsie bestaan heel wat vooroordelen en dat maakt het extra zwaar voor mensen die aan deze ziekte lijden. Op 12 februari is het internationale epilepsiedag. Een moment om deze aandoening te belichten. Daarom zal het gemeentehuis paars kleuren. Meer info: epilepsieliga.be

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een aandoening die ongeveer 1 op 100 mensen treft. Er bestaan verschillende vormen van epilepsie die meestal voor het eerst opduiken tijdens de kindertijd. Hoewel epilepsie ook op latere leeftijd kan starten. Het treft zowel mannen als vrouwen. De kans bestaat ook dat je een eenmalige epileptische aanval krijgt. Vroeger deed men mysterieus over deze aandoening. Onwetendheid en misvattingen veroorzaakten angst en vooroordelen. Vandaag is epilepsie beter bekend, zeker in de medische wereld, maar ze roept nog vaak angst op.

Oorzaken

In sommige gevallen is de oorzaak genetisch, maar het kan ook ontstaan door hersenletsel, zoals een klap op het hoofd, een beroerte of infecties zoals hersenvliesontsteking. Bij veel mensen met epilepsie wordt nooit een specifieke oorzaak gevonden.

Wat doe je bij een epileptische aanval?

Ben je getuige van een epileptische aanval? Blijf dan kalm en volg deze stappen:

  • Bescherm: zorg dat het slachtoffer zich niet kan bezeren. Verwijder scherpe of harde voorwerpen uit de omgeving, maak knellende kleding los en kijk of de luchtwegen vrij zijn.
  • Leg de persoon veilig neer: als het veilig is, draai de persoon op de zij in een veiligheidspositie (op de zij naar de grond gekeerd) om de ademhaling te vergemakkelijken.
  • Blijf bij de persoon: wacht tot de aanval voorbij is. Meestal duurt een aanval enkele minuten.
  • Geef geen eten of drinken: stop niets in de mond. Dit doet meer kwaad dan goed.
  • Zoek medische hulp: als de aanval langer dan vijf minuten duurt of als het slachtoffer niet bij bewustzijn komt na de aanval, bel je best de hulpdiensten.

Belangrijk: steek nooit iets tussen de tanden. Dit kan negatieve gevolgen hebben: verstikken, reflex om over te geven, gebroken tanden, ontwrichte kaken. In het collectief geheugen overleeft nog de schrik dat een persoon bij een aanval zijn tong kan inslikken. Dat is onjuist.

persoon met een epileptische aanval

Leven met epilepsie

Voor mensen met epilepsie is het belangrijk om een normaal leven te leiden. Medicatie helpt om de aanvallen onder controle te houden. Daarnaast is het belangrijk om slaaptekort en alcohol te vermijden.