Herinner jij je nog de vakantiekolonies? Jarenlang trokken duizenden kinderen naar zee. Ze kwamen voor een paar weken of enkele maanden. Voor sommigen was het de tijd van hun leven, voor anderen de hel. Deze route vertelt hun verhaal.

De industrialisering, de verzuiling en de verspreiding van tuberculose spelen daarin een rol.

De grote villa’s en homes waar de vakantiekolonies plaatsvonden, zie je nog steeds. Deze fietstocht neemt je mee langs deze gebouwen. Onderweg zie je foto’s van toen en hoor je getuigenissen. (foto: © Amicale Pays de Charlerloi)

Kinderen kwamen met pak en zak aan bij hun vakantiekolonie

Ontdek de vier tours

Met Kunst op straat ontdek je alles over onze kunstwerken: wie is de artiest, wat is zijn of haar inspiratie en uit welk materiaal bestaat het. Er zijn nog twee andere erfgoedapps. Iedereen naar zee! vertelt (zie hoger) over de geschiedenis van onze vakantiekolonies. Villa’s en verhalen uit een beschermd dorpsgezicht ontdek je in Quartier Sénégalais: een wijk die doet dromen. Ten slotte kan je de tentoonstelling DACH in Kunstencentrum Ten Bogaerde volgen in Vlaamse gebarentaal dankzij de erfgoedapp.

Runnin' City-app

Beweeg en pik de trekpleisters van onze gemeente mee dankzij deze app. Kies een korte route in Sint-Idesbald langs ons cultureel erfgoed of een langere route in Oostduinkerke met focus op de visserij en de prachtige duinen. Keuze genoeg. De app brengt je naar het dichtstbijzijnde punt van de route en de voice-over geeft je info over alle bezienswaardigheden die je passeert. Een aanrader.

Nieuw: herinneringswandeling Wit jet nog?

Ontdek villa’s uit de belle-époque of invloeden uit de art-deco

Download de Erfgoedapp van Faro via Google Play (Android) of de App Store (iPhone of iPad). Volg de stappen: download, maak je keuze en ontdek. De erfgoedapp is gratis, eenvoudig en honderd procent veilig.