Drink in februari een maand lang geen alcohol en ervaar wat een maand zonder met je doet. Het gaat er niet om dat je jezelf iets ontzegt, wel om wat je wint.

Een glas wijn bij het eten of een pint na het sporten, het maakt deel uit van onze dagelijkse routine. In 2013 dronk 82 procent van de Belgen alcohol, ook al brengt dat risico’s met zich mee.

Voordelen van een alcoholpauze

Alcohol beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. En het heeft ook impact op je veiligheid en je gedrag. Op termijn zorgt alcohol voor veel gezondheidsrisico’s zoals verslaving, leverziekten en zelfs kanker. Een alcoholpauze inlassen (en werken aan je alcoholgebruik) is dus werken aan je gezondheid. En Tournée Minérale is een goede manier om dat te doen.

 1. Je hebt meer energie
  Alcohol werkt verdovend en maakt je suf. Alcohol afbreken eist veel van je lichaam. Door geen alcohol te drinken, geef je je lever een rustpauze. Al snel voel je je beter in je vel. Tournée Minérale helpt je dus concentreren, aandacht vasthouden, beter presteren en inspanningen volhouden. Indrukwekkend, niet?
 1. Je slaapt beter
  Een glas alcohol als slaapmutsje? Het lijkt te werken, maar er zit een addertje onder het gras… Je slaapt sneller in, maar alcohol zorgt voor een slechtere nachtrust. Bij regelmatig drinken vermindert of verdwijnt het inslaapeffect zelfs. In de plaats krijg je een onrustige en kortere slaap. Het is dus goed mogelijk dat je in een alcoholvrije periode dieper en vaster slaapt.
 1. Je spaart geld uit
  Wijn, cava, gin … alcohol is duur. In 2018 gaf het gemiddeld Belgisch gezin 516 euro uit aan alcoholische dranken. Geef minder geld uit aan alcohol en gun jezelf een gezonde verwennerij, doe een uitstapje of andere leuke dingen.
 1. Je krijgt een gezond gewicht
  Wie gewicht zegt, denkt aan eten. Maar niet iedereen beseft dat ook alcohol zich laat voelen op de weegschaal. Alcoholhoudende dranken hebben geen enkele voedingswaarde. Toch heeft de stof alcohol een invloed op je gewicht. Daarbovenop bevat zo goed als alle drank ook heel wat suiker. Bewust met alcohol omgaan, helpt je werken aan een gezond gewicht.
 1. Je laat je huid stralen
  Raar maar waar: alcohol droogt je uit. Je huid, het grootste orgaan van je lichaam, is daar niet zo gelukkig mee. Ben je uitgedroogd? Dan ga je er dof uitzien en verschijnen rimpels. Maar als je genoeg water drinkt, gaat je huid stralen.

Het maakt niet uit of je nu voor de eerste keer meedoet of al vaker een maand alcoholvrij door het leven ging. Een maand stilstaan bij je alcoholgebruik, levert je alleen maar voordelen op. Tip: volgens de meeste studies is een detox van zes weken zelfs noodzakelijk om alle effecten te ondervinden.

Schreeuw van de daken dat je meedoet…

Een maand lang aan de verleiding weerstaan is een hele klus. Met steun van je familie, vrienden of collega’s lukt dat veel beter. Vertel daarom iedereen over de uitdaging. Daag hen uit om mee te doen, moedig elkaar aan en hou samen vol. Zoals vaak is het vooral de eerste week moeilijk om die nieuwe gewoonten te installeren. Hoe langer je volhoudt, hoe gemakkelijker het wordt.

… of doe mee als groep

Neem deel met je bedrijf, je sportclub of je vriendengroep. Als team. Zo bewijs je samen dat je geen alcoholhoudende drankjes nodig hebt om plezier te maken. Samen gaat het gemakkelijker.

Bezorgd over je alcoholgebruik?

Deelnemen aan Tournée Minérale is geen oplossing voor wie problemen ervaart met zijn of haar alcoholgebruik. Ben je bezorgd over je alcoholgebruik of dat van iemand rondom jou? Bij De DrugLijn (www.druglijn.be of 078 15 10 20) kan je terecht voor een eerste advies op maat. Anoniem, zonder taboe en zonder oordeel. Wil je aan de slag met je gebruik?
Kijk op www.alcoholhulp.be voor onlinezelfhulp en begeleiding.

Info: www.tourneeminerale.be