Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen deze vorm van kanker. Ben je tussen 50 en 74 jaar oud? Doe dan elke twee jaar de stoelgangtest. Elk jaar krijgen meer dan 5.000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Het is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende kanker bij mannen.
Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien worden poliepen opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen ontstaan. Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, vermijd je verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling. Zo is de kans op volledige genezing groter. Bij het ontstaan van dikkedarmkanker heb je eerst geen klachten. Daardoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Het is daarom belangrijk om dikkedarmkanker op te sporen vóór je klachten hebt.
In 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker om mensen van 50 tot en met 74 jaar aan te moedigen om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in je stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen - dat zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.
Bekijk één van deze drie websites. Hier vind je ook info over je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema. Log in met je elektronische identiteitskaart of met de app itsme.
Dikkedarmkanker is een kwaadaardig gezwel in de dikke darm. Je dikke darm is ongeveer anderhalve meter lang en bestaat uit de volgende delen:
Dikkedarmkanker kan in alle delen van de dikke darm ontstaan.
"In Vlaanderen krijgen 1 op 20 mannen en vrouwen dikkedarmkanker" Misschien las je dat ook al ergens. Dat cijfer klopt niet helemaal. Het risico op darmkanker is niet hetzelfde voor mannen en vrouwen (voor vrouwen ligt het wat lager) en neemt sterk toe met de leeftijd.Ook jonge mensen kunnen dikkedarmkanker krijgen. Maar het risico is veel kleiner. De meest recente cijfers tonen aan dat 95 procent van alle dikkedarmkankers voorkomt bij mannen en vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar (Bron: Stichting Kankerregister, 2017). De kans dat bij jou dikkedarmkanker wordt vastgesteld, is vanaf je 50e groter. Om te achterhalen hoe groot het risico is, moet je rekening houden met je eigen leeftijd. Het risico op dikkedarmkanker verschilt ook voor mannen en vrouwen.
Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie? Neem dan contact op met je huisarts. Lees meer op www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be