Koksijde Golf ter Hille is niet alleen dé plek voor golfers, ook vogels voelen zich hier thuis. In de voorbije jaren werden 118 soorten waargenomen.

De wilde eend voert de ranglijst van waarnemingen aan (door 1.280 mensen gespot), op de poot gevolgd door de meerkoet (808) en de regenwulp (606). Vijf vogelweetjes over dit prachtige golfterrein.

Bijzondere broedplaats

Het domein herbergt diverse broedvogels die hun nesten bouwen in de nabijgelegen duinen en struiken. Soorten zoals de roodborsttapuit en de grasmus zijn vaste bezoekers, genietend van de beschutting en voedselbronnen die het terrein biedt.

Rustpunt voor trekvogels

Het golfterrein ligt op de trekroute van verschillende vogelsoorten die migreren tussen hun zomer- en winterverblijven. Tijdens het trekseizoen vind je hier een brede waaier aan watervogels en steltlopers, zoals de wulp en de tureluur. Ze gebruiken dit gebied om te rusten en zich op te laden voor het vervolg van hun lange reis.

Kunstwerk 'Vogelvrij' op wacht in Koksijde Golf ter Hille.

Roofvogels als natuurlijke 'greenkeepers'

Koksijde Golf ter Hille herbergt ook een verrassend aantal roofvogels. Soorten zoals de torenvalk en de buizerd zijn vaak te zien, zwevend op de thermiek of op zoek naar een prooi. Deze roofvogels helpen op natuurlijke wijze het ecosysteem in balans te houden door op kleinere dieren te jagen.

Daar zit muziek in

Liefhebbers van zangvogels kunnen hun hart ophalen. Doe je ogen even dicht en luister naar de merel, de fitis of de zanglijster. Hun gezang zorgt voor harmonieuze achtergrondmuziek tijdens je golfspel en voegt een extra dimensie toe aan je bezoek.

Het mysterieuze van de nacht

Ben je een vroege vogel? Of eerder een avonddier? Met een beetje geluk ontmoet je dan de kerk- of steenuil. Fascinerende nachtvogels die in actie komen wanneer de zon ondergaat.

Koksijde Golf ter Hille biedt meer dan alleen een golfervaring: het is een toevluchtsoord voor vogels. Van broedende grasmussen tot rustende ganzen en van melodieuze lijsters tot jagende valken. Vergeet dus niet om je verrekijker mee te nemen de volgende keer dat je een rondje golf speelt.

Meest opvallende naam: cetti’s zanger

Deze vogel heeft een verborgen levenswijze. Je herkent hem aan een zeer kenmerkende en explosief voorgedragen zang. De laatste jaren neemt hun aantal in ons land toe doordat de winters niet meer zo streng zijn. Ook op het golfterrein is deze vogel al gespot: een kleine bruine zangvogel met een ronde, vaak opgewipte staart.

Nog kenmerken zijn: diep roodbruin van boven, meer grijs van onderen. Opvallend koppatroon met donkere oogstreep en lichte wenkbrauwstreep en twee witte halve maantjes onder en boven het oog. Kan ook te verwarren zijn met kleine karekiet of snor, maar heeft een compacter lichaam en meer rossig warmbruine in plaats van geelbruine kleur.

Geluid

Best te vinden door zijn gezang en geroep. De zang is explosief, klinkend als (ti) CET-ti CET-ti, CET-ti. De roep is een schel geratel en een zwepend tsk. Luister maar. 

Volgorde van de foto's: buizerd - cetti's zanger - grasmus - roodborsttapuit - tureluur - wulp - zanglijster