In het gemeentearchief en via Koksijde Verbeeldt vind je talloze historische foto's met traditionele gebouwen en vaak in unieke landschappen. Koksijde zag er 100 jaar geleden helemaal anders uit.

Veel villa's stonden eenzaam op wacht op een hoge duintop. Het meest bekende, nog steeds bestaande, voorbeeld vind je in Sint-Idesbald met Mieke Hill. Een ander beeldbepalende villa staat in Koksijde-Dorp. Plantkundige Jean Massart bouwde de villa 't Uilenkot in 1901 en gebruikte dit als uitvalsbasis voor zijn onderzoek in onze gemeente. Later was deze villa de ambtswoning van de directeurs van de Hotelschool ter Duinen. Culinair ambassadeur Raf Sonneville was de laatste in de rij. Vandaag doet het oudste gebouw van de hotelschool dienst als restaurant: 'De Villa'. 

Deze villa maakt nu deel uit van de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen. © Bibliotheek Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

Massartstraat

Jean Massart (1865-1925) richtte een aantal onderzoeksstations op in België, waaronder dus in Koksijde. Ook de Massartstraat in Koksijde-Dorp is een stille getuige van zijn passage in onze gemeente. Massart was doctor in de natuurwetenschappen (met als specialisatie plantkunde) én doctor in de geneeskunde. Zijn plantkundig onderzoek was vooral gericht op de verspreiding van planten: plantengeografie. In het onderzoekstation bestudeerde hij typische kustplanten. Tussen 1907 en 1912 nam Massart heel wat landschapsfoto’s en details van planten in onze regio. Tot op vandaag worden zijn foto’s gebruikt bij de opmaak van natuurbeheerplannen. Die beelden geven een beeld van hoe het landschap er hier uitzag voor de Eerste Wereldoorlog. Toen hadden duingebieden een meer open karakter, met minder begroeiing van o.a. struiken en bomen. Er was ook meer stuivend zand. Een natuurbeheerplan wordt gemaakt om deze landschappen zo goed mogelijk te herstellen.

Nam je zelf leuke natuurfoto’s in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be

Info: www.westhoekverbeeldt.be, Facebook.com/westhoekverbeeldt, Twitter.com/whverbeeldt