Eind 2023 zijn de ruwbouw van de nieuwe museumvleugel én het nieuwe depotgebouw zo goed als af. Niet te missen: in februari 2024 keert het skelet van potvis Valentijn van Sint -André terug.

Pas als het skelet in zijn nieuwe zaal hangt, wordt de ruwbouw volledig afgewerkt. Ondertussen wordt ook de scenografie, de museale inrichting van het nieuwe museum klaargestoomd. Het gemeentebestuur is enthousiast over de samenwerking met hoofdaannemer Bruns en onderaannemers Madoc en Create: ze dienden een ijzersterk dossier in. Het team van Bruns nam ook de vorige herinrichting van het NAVIGO-Visserijmuseum op zich, een geslaagde samenwerking.

Nieuwe museumvleugel met nieuw gezicht en nieuwe toegang

Vanaf september 2024 kom je via de Vrijheidstraat het museum binnen. Het onthaal wordt de draaischijf van het museum: je koopt er je ticket en snuistert er in de museumshop. Ook start je vanuit het onthaal je museumbezoek in verschillende richtingen. Kies je ervoor om eerst de expozaal op de eerste verdieping te bezoeken? Dan ontmoet je daar het potvisskelet op ooghoogte. Vanuit het onthaal verken je ook het vissershuisje.

Wandel onder het potvisskelet en maak kennis met onze vissers en hun ambacht. Deze nieuwe vleugel sluit aan op het bestaande museumgebouw.

Je ontmoet noeste strandvissers en heroïsche IJslandvaarders, je leert alles over het dagelijks leven van vissersvrouw en -kind tot de uitdagingen waarmee de visserij te kampen heeft. Uiteraard blijven vissersvaartuig OD.1 Martha en de aquaria met onze Noordzeebewoners pronkstukken tijdens het bezoek.

Kijkdepot met kooktheater

In de Pastoor Schmitzstraat verrijst een nieuw depotgebouw dat in de eerste plaats dienst doet als veilig onderkomen voor de NAVIGO-collectie. Niet alle stukken worden in de permanente collectie getoond aan het publiek. De klimatisatie van een depotruimte is cruciaal en daarom werd gekozen voor een duurzaam concept: korte termijnschommelingen van de temperatuur en relatieve vochtigheid moeten vermeden worden. In het ontwerp van de nieuwe NAVIGO-depotruimte werd gekozen voor een opvallend duurzaam concept, genaamd het Denenmarken-model. De depotruimte wordt niet verwarmd of gekoeld. De wanden worden sterk geïsoleerd, maar de vloer niet, waardoor al te grote temperatuurschommelingen worden gedempt. Het resultaat? Een duurzame ruimte met lage investerings- én energiekosten. Een win-win dus. Vanuit het aanpalende kijkkabinet zullen ook bezoekers trouwens een mooi zicht hebben op de museumcollectie in het depot.

Naast het bewaren van het materieel erfgoed van het NAVIGO-museum, zal dit nieuw gebouw ook het immaterieel erfgoed van de visserij verderborgen. Extra: in de demonstratiekeuken zie je hoe onze medewerkers vis kuisen, verwerken en bereiden.

Gepuzzeld: het skelet van potvis Valentijn

Al sinds de opgravingen in 2019 werkt het team van professor Pieter Cornillie van de Universiteit Gent, faculteit diergeneeskunde (vakgroep Morfologie) aan het museumklaar maken van de resten van potvis Valentijn. Na een uitgebreid schoonmaak- en ontvettingsproces lagen de botten lang te drogen. 

Potvis Valentijn

Je kruipt in de huid van een potvis wanneer je onder het skelet wandelt

Ondertussen gebeurde er wetenschappelijk onderzoek op die resten. In de zomer van 2022 werd het skelet in elkaar gepuzzeld. Momenteel is het team bezig met de replica’s van enkele stukken die niet konden worden opgegraven en het restaureren van de schedel die wat schade opliep tijdens de jaren onder de grond. Doordat de staart en de kop van de walvis uit zacht materiaal bestonden, is het skelet korter dan de resten die werden begraven. Maar het is zeker niet minder groots.

Save the date: in september 2024 wordt het vernieuwde museum feestelijk geopend.