Tabak is één van de meest verslavende stoffen ter wereld. Erger nog dan alcohol, heroïne en cocaïne. De vluchtige kick van een sigaret maakt snel plaats voor een constant verlangen.

Wat maakt roken zo verslavend? Het antwoord ligt bij nicotine, versterkt door toevoegingen zoals ammoniak. Deze combinatie activeert neurotransmitters die voor een prettig gevoel zorgen, maar leidt tot een groeiende tolerantie en afhankelijkheid.

Doe het voor je kinderen

Volwassenen moeten het goede voorbeeld geven. Kinderen zijn meesters in imitatie en als ze een volwassene zien roken, vinden ze dat normaal.

In Vlaanderen beginnen wekelijks honderden kinderen met roken. De beweging Generatie Rookvrij streeft ernaar om iedereen die na 2019 geboren is rookvrij op te laten groeien. "Roken en kinderen horen niet samen. Als volwassenen moeten we rookvrije zones creëren en het goede voorbeeld geven."

Volwassenen moeten het goede voorbeeld geven.

Stoppen is een uitdaging

Dat weet iedereen. Diepgewortelde gewoontes en fysieke afhankelijkheid maken het extra moeilijk. Afkickverschijnselen zoals humeurigheid en slaapstoornissen maken het nog moeilijker, maar gelukkig verdwijnen die na 3 weken. De associatie van roken met dagelijkse routines en sociale druk vergroot de uitdaging. Ook hebben veel 'stoppers' een terugval.

Hoe hou je vol?

Doorzettingsvermogen en de juiste ondersteuning zijn essentieel voor succes. "De sleutel tot stoppen, is het vinden van wat voor jou werkt zoals water drinken, jezelf belonen of een luchtje scheppen. Of misschien het kauwen van kauwgom", zegt een expert van Tabakstop.

Ontdek wat jou helpt om niet te roken en probeer deze activiteiten zo lang mogelijk vol te houden. Zorg ook voor een noodplan voor momenten van terugval.

Zoek hulp

Tabakstop biedt gratis, anonieme ondersteuning voor iedereen die wil stoppen met roken. Bel naar Tabakstop via het gratis nummer 0800 111 00 (elke werkdag van 15 tot 19 uur).

"We zijn hier om te luisteren en advies te geven. Je staat er niet alleen voor." benadrukt een begeleider van Tabakstop. Of schakel een tabacoloog in die je doorheen het rookstopproces begeleidt.: www.rookstop.vrgt.be/geregistreerde-tabakologen

Ook huisartsen en apothekers bieden waardevolle hulp.

Door te stoppen met roken, draag je bij aan een gezondere toekomst voor jezelf en voor de volgende generaties.

Ook onze gemeente steunt Generatie rookvrij. Op de sportterreinen worden rokers aangemoedigd om niet te roken door het plaatsen van signalisatiemateriaal. Wil je toch roken? Doe dat dan waar kinderen en jongeren je niet zien (bovendien is er een rookzone die uit het zicht ligt). 31 mei is Wereldwijde dag zonder tabak: een extra stimulans om te stoppen met roken.