De Aziatische hoornaar vormt een steeds groter gevaar voor onze biodiversiteit. Dit roofzuchtig insect, dat het gemunt heeft op onze bijen, nestelt zich al enkele jaren bij ons.

Hoe onderscheid je deze ongewenste gast van zijn Europese neef, die wél een plek verdient in ons ecosysteem? En nog belangrijker: wat doe je als je er eentje ziet? Ontdek hoe je het gevaar herkent, wat je moet doen bij een ontmoeting en hoe je onze natuurlijke bondgenoten beschermt.

Herken het gevaar

De Aziatische hoornaar draagt een donker jasje, met uitzondering van zijn 4e segment dat opvallend geel is. Zijn poten zijn deels geel wat hem de looks van een fashionista geeft, maar laat je niet misleiden: hij is allesbehalve onschuldig. In tegenstelling tot zijn Europese neef, die een meer gevarieerde kleurenpracht toont en minder agressief is, vormt de Aziatische een bedreiging voor inheemse bijen.

Hoornaars worden aangetrokken door wiekpotten. Op deze foto zie je zowel de Aziatische (kleiner, onderaan de foto) als de Europese (niet schadelijk). Foto: Dominique Soete

Wat als je één ziet?

Zie je een Aziatische hoornaar? Paniek is geen optie, actie ondernemen wel. Neem contact op met de Vespawatchers: vespawatch.be

Zij zijn getraind om deze indringers op een veilige manier aan te pakken. Ga niet zelf aan de slag. Deze beestjes zijn niet alleen slecht nieuws voor bijen, maar ook voor jou als je ze boos maakt.

Koksijde toont het goede voorbeeld

In Koksijde nemen we het probleem ernstig. Met selectieve voorjaarsvallen proberen we de koninginnen te vangen voordat ze een legioen nieuwe hoornaars voortbrengen. Deze vallen zijn slim ontworpen om alleen de grote boosdoeners te vangen en de rest van het insectenrijk gerust te laten.

Het monitoren van deze vallen kost veel tijd, maar is belangrijk in de strijd tegen de verspreiding. Koksijde verdeelde de vallen zo goed mogelijk over de gemeente, rekening houdend met hotspots en gekende nestlocaties.

Met voorjaarsvallen proberen we de koninginnen te vangen voordat ze een legioen nieuwe hoornaars voortbrengen.

Bescherming is belangrijk

Terwijl we de Aziatische hoornaar bestrijden, is het belangrijk om de Europese hoornaar niet uit het oog te verliezen. Dit inheemse insect speelt een belangrijke rol in ons ecosysteem en is wettelijk beschermd. Zijn aanwezigheid is niet alleen onschadelijk, maar ook noodzakelijk voor de balans in onze natuur.

Mep dus niet elke hoornaar neer die je ziet passeren.

Wat kan jij doen?

Blijf alert en geïnformeerd. De voorjaarsvalcampagne is 1 manier waarop we samen onze inheemse natuur beschermen. Word een Vespawatcher, leer over de levenscyclus van deze indringers en draag je bijtje bij.

Jij maakt wel degelijk een verschil.

 • Leer de Aziatische hoornaar herkennen.
 • Geef door dat je de wesp of een nest zag: vespawatch.be.
 • Lok hoornaars door het plaatsen van wiekpotten.
 • Zoek nesten.
 • Word lid van de groep Vespawatchers op Facebook

De strijd tegen de Aziatische hoornaar vereist kennis, waakzaamheid en gemeenschappelijke inspanningen. Samen maken we het verschil in de bescherming van ons ecosysteem.

Denk je de wesp te hebben gezien?

Neem een of meerdere foto‘s. Ook al is het moeilijk om een foto te nemen van een vliegend insect. Enkel met een foto kan er worden bevestigd dat het een Aziatische hoornaar is.

 • Zag je een hoornaar, maar kon je niet op tijd een foto nemen? Kijk dan de komende dagen op dezelfde plaats.
 • Heb je geen fototoestel? Vraag hulp aan iemand in de buurt.
 • Ga naar waarnemingen.be om te melden.
 • Upload de foto(‘s) op diezelfde website.
 • Vul meer gegevens in, bijvoorbeeld de plaats en tijdstip van je waarneming. Verstuur.
 • Volg je melding op om te bekijken of het gaat om een Aziatische hoornaar.