Sabine De Leeuw, rugspecialiste en sportcoach uit Oostduinkerke, helpt niet alleen patiënten met rugklachten, maar ze werkt ook met topsporters. Bekende voorbeelden zijn ex-wielerkampioen Peter Sagan en voormalig basketcoryfee Ann Wauters.

Sabine trekt binnenkort zelfs met een groep op expeditie naar Lapland en ze is nog maar pas terug na een beklimming van de Kilimanjaro. Haar passie voor sport en ruggezondheid bundelde ze in een praktisch boek vol oefeningen en tips: Back on track. De redactie van Tij-dingen hield geen ruggespraak en reed met de fiets naar Oostduinkerke op zoek naar Sabines inzichten.

Tij-dingen: Wat inspireerde je om een boek te schrijven over ruggezondheid?

Sabine De Leeuw: "Ik ben kinesist van opleiding en tijdens mijn 1e job werkte ik voor de KU Leuven en UZ Gasthuisberg in een afdeling gespecialiseerd in de rug. Daar ontstond mijn passie. Ik gaf rugscholing aan zowel patiënten als studenten kine. Doordat ik in een ziekenhuisomgeving werkte, had ik vooral patiënten met chronische rugklachten die in een vicieuze cirkel waren beland van pijn, minder bewegen, meer beperkingen, meer pijn en nog minder bewegen. Wie raakte verlost van zijn of haar klachten? Actieve mensen, sporters, mensen die hun oefeningen deden. Mensen die de cirkel wilden doorbreken. Wie zich alleen passief liet behandelen, bleef langer hangen. Mijn inspiratie voor het boek haalde ik uit mijn passie voor sport en mijn (para)medische achtergrond. Ik breng die 2 werelden samen."

Mijn inspiratie voor het boek haalde ik uit mijn passie voor sport en mijn (para)medische achtergrond

Sabine De Leeuw

@echolodge_ieper- © SINFotografie @ingenollet

T-d: Wat is de belangrijkste boodschap die je met het boek wil overbrengen?

Sabine: "Ik geniet zelf van bewegen en ik vind dat iedereen dat moet kunnen. Rugpijn mag geen belemmering zijn. Mensen die bewegen, raken sneller af van hun rugpijn. Iedereen kan starten en zijn of haar ruggegezondheid in eigen handen nemen. Dit boek is een uitnodiging om de eindeloze cyclus te doorbreken. Het is ook holistisch, omdat ik besef wat chronische pijn doet met iemand. Op den duur word je jouw rugpijn en durf je niet meer bewegen. Mijn missie? Mensen inspireren, motiveren en coachen tot beweging.”

T-d: Voor wie heb je dit boek geschreven?

Sabine: "Zowel voor zware rugpatiënten als mensen die af en toe een episode hebben met rugklachten. En zeker ook voor iedereen die klachten wil vermijden. Dus ook preventief. Ik heb geen rugklachten omdat ik constant die oefeningen doe. Voor sporters is het ook een fantastisch boek om core stability op te bouwen als basis en voor je lenigheid. Voor een algemeen onderhoud, zeg maar."

T-d: Wat maakt jouw boek anders in vergelijking met andere boeken over ruggezondheid?

Sabine: "Het is geen boek over rugproblematiek, maar over oplossingen voor de rug. Er bestaan al heel veel boeken over alle pathologieën. Ik ben geen dokter, dus ik ga nooit beweren dat ik daar alles over weet. Maar ik heb wel veel ervaring en werk oplossingsgericht. Hoe kunnen we uit je vicieuze cirkel raken? Geen boek over rugproblemen, maar over oplossingen. Ik vergelijk het met een kookboek. Het staat vol foto's zodat je alle oefeningen stap voor stap kan doen. Wat zijn de tips? Wat moet je vermijden? Achteraan het boek staat een QR-code waarmee je toegang krijgt tot 3 videolessen van mij, die je mee kan volgen."

T-d: Hoe combineer je het schrijven van een boek met je werk als sportcoach en rugspecialiste?

Sabine: "Het boek zat al in mijn hoofd. Ik ben dat boek om het zo te zeggen. Alleen moest ik het nog op papier krijgen. In het selecteren van de oefeningen uit mijn uitgebreid arsenaal kroop veel tijd, bovendien wilde de uitgever ook graag dat ik er op zou staan. Mijn nicht Inge Nollet trok de foto's en ik ben er heel tevreden over, ze schept de juiste sfeer en omkadering. In april van vorig jaar kreeg ik een go van de uitgever en in november was het boek al klaar."

T-d: Heb je een voorbeeld van een praktische tip uit je boek dat mensen meteen kunnen toepassen?

Sabine: "Eigenlijk staat heel het boek vol praktische tips. De meest praktische? Je matje uitrollen en je oefensessie plannen in je agenda.Het is voor iedereen toegankelijk, maar je moet het wel doen. Ook al is het maar een kwartiertje."

T-d: Jouw werk houdt meer in dan alleen het behandelen van rugklachten?

Sabine: "In mijn praktijk in Oostduinkerke doe ik ook kine. Sport- en rugrevalidatie zijn mijn specialiteiten. Daarnaast doe ik persoonlijke coaching en geef ik trainingen aan kleine groepen. Onlangs heb ik met een groep een expeditie naar de Kilimanjaro voorbereid. Een traject van 1 jaar met allemaal niet-getrainde mensen. Nu ben ik bezig om in 4 maanden een groep klaar te stomen voor een expeditie naar Lapland, samen met Henk-Jan van expeditie Groenland (bekend van tv). Dat zijn wel getrainde mensen. Misschien zie je ons straks wandelen langs het strand met autobanden achter ons aan."

T-d: Je werkt ook met topsporters?

Sabine: "Klopt. Peter Sagan en Ann Wauters waren 2 van mijn bekendste klanten. Maar ik mag ook andere wielrenners en topvoetballers tot mijn klantenbestand rekenen. Peter kwam hier terecht via de ploegdokter van Tinkov, dokter Lagrou. Ik ben ook een paar keer langsgegaan op stage. Vooral in functie van de voorbereidingen op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix."

Dat je met rugklachten zo weinig mogelijk moet bewegen. Dat is een hardnekkig misverstand

Sabine De Leeuw

@echolodge_ieper - © SIN Fotografie @ingenollet

T-d: Wat zijn de grootste misverstanden over ruggezondheid?

Sabine: "Dat je met rugklachten zo weinig mogelijk moet bewegen. Dat is een hardnekkig misverstand: dat je niks meer mag doen of niet meer mag sporten. Wat je wel moet doen? Enerzijds je belastbaarheid verhogen, door bv. je spieren te versterken en op een gezonde manier te trainen. En anderzijds je belasting verlagen door op een correcte manier te zitten, te liggen, te heffen en te tillen. Daar moet je een evenwicht in vinden."

T-d: Zijn er oefeningen die iedereen moet doen voor een gezonde rug?

Sabine: "Tijd vrijmaken om voldoende te stretchen en te bewegen. Dat is de 1e stap. En van daaruit kan je heel gericht gaan stabiliseren en versterken."

T-d: Welke vormen van beweging zijn slecht voor je rug?

Sabine: "Het hangt ook af van hoe goed je de sport beheerst. Ik heb meer vertrouwen in iemand die al heel zijn leven paardrijdt dan iemand die daar nog maar net mee begint. Ook hier moet je kijken naar hoe hoog je belastbaarheid isen hoe hoog de belasting van de sport.Als de belasting van de sport hoger is dan wat je op dat moment aankan, dan heb je een probleem. Het is een evenwicht. Bij een blessure kijk je eerst hoe je dat evenwicht terug herstelt: belasting omlaag en belastbaarheid omhoog. In principe kan je alle sporten doen, zolang je sterker wordt dan de sport eist. Dat je niet alles de eerste week aankan, is een feit, maar daar kan je wel naartoe werken.Dat zeg ik ook in het boek. Droom je van een actieve vakantie met de kinderen of kleinkinderen of wil je met de rugzak rondtrekken? Je moet naar je dromen, je doelen toewerken. Als ik een rit wil rijden in de Tour de France, dan moet ik meer doen dan wanneer ik met mijn oma een fietstocht maak."

T-d: Hoe hoop je dat jouw boek de kijk van mensen op hun ruggezondheid verandert?

Sabine: "Dat de lezer beseft dat hij of zij zelf in actie moet komen. Dat ze gemotiveerd zijn. En ik hoop dat mijn boek de drempel verlaagt om dat te doen zodat je eigen ruggezondheid in handen nemen, plots haalbaar wordt."

  • Het boek Back on track koop je in de boekhandel kost 24,99 euro. Je kan het ook bestellen via de webshop: www.fysiolab.com
  • Sabine stelt op donderdag 6 februari haar boek voor bij Designcollectors/Castelein Stor’it om 19 uur. Schrijf je wel op voorhand in.
  • Tip: op woensdag 26 februari vindt een open les plaats om 19.30 uur bij Grinta Vitality Lab (Oostduinkerke). Zin om aan te sluiten? Stuur een mail naar Sabine.

Inschrijven voor de boekvoorstelling en de les doe je via fysiolabsabinedeleeuw@gmail.com