Koen Geukens praat over de telescoop die dit jaar werd gelanceerd en telkens prachtige beelden stuurt. De nieuwe ruimtetelescoop kreeg de naam James Webb.

James Webb was van 1961 tot 1968 directeur van de NASA. Hij was de man die aan het hoofd stond van het Apollo-project om mensen voet te doen zetten op de maan.

De James Webb-ruimtetelescoop is een groots gezamenlijk project waarin de NASA en de ESA een doorslaggevende rol hebben gespeeld. De ruimtetelescoop is de krachtigste ooit, die ver van de aarde, het heelal onderzoekt en astronomen de kans geeft om in het verleden terug te kijken.

De JWST zal licht opvangen van de allereerste sterren die na het ontstaan van het heelal zijn ontstaan. Door die eerste generatie sterren te onderzoeken hoopt men tot een beter inzicht te komen in wat zich afgespeeld heeft in het prille begin van onze kosmische geschiedenis. De nieuwe telescoop zal ook aandacht hebben voor exoplaneten, waarrond ook nog zoveel mysteries hangen. Verschillende concrete projecten staan op de agenda.

Tijd om weg te dwalen op vrijdag 4 november van 19.30 tot 21.30 uur. Inschrijven: info@desterrenjutters.be