Een positieve ingesteldheid is belangrijk. Ook al is dat niet altijd gemakkelijk. Zit het op een dag toch allemaal tegen? Denk dan aan de volgende tips.

Beschouw gemis als normaal

Als je iemand mist, betekent dit dat jouw hart laat weten dat je van deze persoon houdt. En daar is niets mis mee. Integendeel, veel mensen zitten in hetzelfde schuitje. Iemand missen is menselijk.

Aanvaard de situatie

Je hoeft je niet altijd positief en gelukkig te voelen. Het is zeker oké om boos, verdrietig, gefrustreerd of angstig te zijn. Wees lief voor je verdriet. Laat het los en weet dat het ook weer over gaat.

Maak je niet druk over eventuele fouten

Ik val. Ik sta op. Ik maak fouten, want ik ben menselijk en dus niet perfect. Leven is leren.

Iedereen maakt fouten of zegt wel eens iets verkeerd. Je valt en je staat terug op. Zo moet het.

Negatieve aandacht zorgt voor negatieve emoties

Hoe minder je reageert op negativiteit en hoe meer je zelf vanuit een positieve intentie handelt, hoe gemakkelijker je leven wordt. Als je piekert, vestig je de aandacht telkens op hetzelfde en is de kans groot dat je je op termijn minder goed voelt.

Beslis zelf wat je van je dag maakt

Ga op zoek naar wat je zelf kan veranderen

Als je ’s ochtends wakker wordt, heb je twee keuzes. Je kan afwachten om te zien wat voor dag het zal worden. Of je beslist zelf wat jij van je dag maakt. Sta op met de gedachte dat je je niet druk maakt over dingen waar je geen invloed op hebt.

Wees lief voor je naasten

Liefde is de meest helende kracht in de wereld. Geef het. Deel het. En ontvang het. Het is bewezen dat je je zelf beter voelt als je liefde geeft. De kans dat je er iets voor terugkrijgt, stijgt meteen.

Leer uit je ervaringen

De mooiste dingen in het leven zijn geen voorwerpen. Maar mensen, plaatsen en ervaringen. Daaruit volgen vaak gevoelens van liefde, vreugde, verbinding, begrip en plezier.

Kies voor wat je energie geeft

Lichaamsbeweging verandert niet alleen je lichaam. Het verandert ook je geest, je houding en je stemming. Investeer daarom in jezelf: eet gezond, drink water en beweeg. Breng tijd door in de natuur. En we hebben geluk: in Koksijde zijn er wandelmogelijkheden in overvloed.

positief blijven

Ontdek de voordelen van positiviteit 

De ene dag loop je te mopperen over een vlek op je broek. Daags nadien veeg je met een glimlach de scherven op van een gebroken glas. De ene situatie bekijk je gemakkelijker positief dan de andere, maar het hangt ook af van hoe je er zélf mee omgaat.

Hoewel positiviteit een eigenschap is die deels is aangeboren, kan je leren om positiever te denken en te leven. Wanneer je positief in het leven staat, maak je er het beste van. Ook al is het door corona niet mogelijk om iedereen te ontmoeten, toch ben je dankbaar dat je je beste vriend(in) zag voor een stoepgesprek. Vandaag had je geen tijd om te spelen met je (klein)zoon of dochter, maar je gelooft dat het binnenkort wel terug weer mogelijk is…

Kort samengevat

  • Wat houdt de term positiviteit nu precies in?
  • Welke voordelen heeft het om positiever te denken?
  • Hoe sta je positiever in het leven?
  • En waarom is het goed om af en toe plaats te maken voor negatieve gevoelens?