Marcel De Meirleir werd geboren op 25 november 1922 in Temse als zoon van Isidoor De Meirleir en Anna Daelman. Vader Isidoor was metaalbewerker en moeder Anna had een winkeltje in huishoudelijk textiel. Hij overleed op 15 januari 2023.

De redactie van Tij-dingen kreeg het droevige nieuws binnen dat Marcel overleed op 15 januari.

We wensen de familie veel sterkte.

Omdat er in volle oorlogstijd weinig werkaanbod was, ging hij in de leer bij een zelfstandig kleermaker. In 1943 dreigde de deportatie naar Duitsland, maar Marcel ontsnapte omdat hij een werkcontract versierde bij de rijkswacht in Antwerpen. Op 20 juni 1944 trouwde hij met Bertha Vandamme. Na de oorlog zwaaide hij af als rijkswacht en startte met een eigen kleermakerszaak. Niet veel later werd de lokroep van de zee te sterk. Het koppel verhuisde, kleermakersatelier inbegrepen, naar de Middenlaan in Koksijde. In 1955 week kleermakerszaak English Taylor uit naar de Zeelaan. De exotisch klinkende naam van de winkel diende om inwoners en toeristen te verleiden.

Fotografie als passie

We overdrijven zeker niet als we zeggen dat Marcel De Meirleir in binnen- en buitenland een autoriteit is op het vlak van fotografie. Hij behaalde zowel nationale als internationale prijzen. Afgelopen herfst liep er zelfs een expo over zijn werk in de Keunekapel. Marcel houdt ook van lezen. Op dit moment is hij bezig met een boek van Stephen Hawking: de antwoorden op de grote vragen. Hij schreef ook enkele boeken: Punt Omega en een prachtig fotoboek. Die foto’s worden geflankeerd met gedichten van goede vriend Fernand Florizoone.

Marcel De Meirleir werd eind 2022 eeuweling

Uniek: ook zijn vrouw werd in juni 100 jaar

Bertha werd geboren in De Panne op 20 juni 1922 als dochter van Jozef Vandamme en Agnes Willaert. Vader Jozef was treinbestuurder, moeder Agnes beredderde het huishouden en bekommerde zich om de opvoeding van haar twee dochters. Ze trok later naar het Immaculata in De Panne waar ze de richting snit en naad volgde. Toen ze de schoolbanken vaarwel zei, ging ze hier en daar naaien om haar eerste centen te verdienen. Tot ze in 1944 trouwde met Marcel.

Al 78 jaar getrouwd

Het koppel kreeg drie kinderen: Rudi, Nicole en Tania. Die schonken hen zes kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Dit najaar vierden Bertha en Marcel ook hun 78e huwelijksverjaardag.