Met Cinema NAVIGO duik je in de filmcollectie van het NAVIGO-museum. Reis mee van de visgronden van de Barentszee naar de wateren van Congo.

Bekijk de strandvissers die netten leggen aan de Belgische Westkust en de verwerking van haring aan de Britse oostkust. Kabeljauw uit IJsland of gerookte sprotjes uit Nieuwpoort? Je ontdekt het allemaal.

In de eerste film beland je in het midden van de 20e eeuw: toen garnaalvissers te paard alleen in zwart-wit bestonden en er nog geen sprake was van een plankennet. De paardenvissers trekken met schee en boomkor richting zee. Volg hen in het water…

Vroeger en nu

Maurice, Miesten, Nekkertje,… in Oostduinkerke en omstreken was Maurice Denecker een naam als een klok. Na een carrière op de baan als vrachtwagenchauffeur, besloot hij in 1977 dit nomadenbestaan in te ruilen voor een vaste plaats achter de toog van Estaminet De Peerdevisscher. Zijn aanstelling als waard van de herberg bij het visserijmuseum was tegelijk het startschot voor zijn lange carrière als paardenvisser. In de tweede film neemt Maurice je mee naar eind jaren 70.

Dat de garnaalvissers te paard sinds jaar en dag de aandacht van trekken van kunstenaars, is parate kennis. De collectie van het NAVIGO-museum bevat talloze schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, foto’s en films die deze vissers vereeuwigen. Maar ook muzikanten blijven niet achter. Bekijk de muzikale ode aan de visser op zijn peerd, die met twee korven vol garnalen, 's avonds moeizaam huiswaarts keert. De bijhorende beelden werden opgenomen tijdens een demonstratie van strandvisserijtechnieken op 22 mei 1988.

In de documentaire Opgetuigd, Opgetogen volgen de camera’s het doen en laten van garnaalvisser Gunther Vanbleu en zijn trekpaard Nikki. Met veel liefde komt de traditionele ambacht van de garnaalvisserij te paard in beeld. De unieke relatie tussen mens, dier en natuur neemt een centrale plaats in.

Heb jij zin gekregen om deze avonturen te (her)bekijken? Alle afleveringen van Cinema NAVIGO vind je op www.navigomuseum.be De redactie van Tij-dingen voelde zich ook nostalgisch en koos deze aflevering voor jou uit: garnaalvissers te paard.