In een wereld die snel digitaliseert, lopen sommige mensen het risico achter te blijven. Digibanken bieden een oplossing.

Om jou de kans te geven om op de digitale trein te stappen, lanceren Veurne, Nieuwpoort, De Panne en Koksijde deze Digibanken. DVV Westhoek zorgt voor de nodige ondersteuning.

Waarvoor kan je terecht in een Digibank?

  • al je digitale vragen en online toepassingen (bv. Zoom, e-mail, itsme, Mijn Burgerprofiel)
  • opleidingen en workshops
  • hulp bij online dienstverlening (zoals aanvragen van een premie)

Extra: als je aan de criteria voldoet, kan je zelfs een toestel ontlenen via de uitleendienst.

Digidokters: maandag 29 januari

Vrije inloopsessie tussen 10 en 12 uur

Kom naar jouw digipunt in de bibliotheek. Leer de digidokters kennen en de werking van het digipunt. Je wordt hartelijk verwelkomd en de cookies die ze jou voorschotelen, zijn eetbaar. Spring gewoon binnen in de bib, je hoeft voor deze sessie niet te reserveren. 

Digidokters XXL: compilatie infosessies van 9 tot 11 uur

Naast het spreekuur, is er op 29 januari, een XXL-workshop van 9 tot 11 uur. Speciaal voor deze kick-off geven de digidokters een XXL-compilatie-infosessie over alle digitale thema’s die in 2023 aan bod kwamen tijdens de workshops.

Je krijgt tips over hoe je je gegevens beschermt tegen hackers en andere bedreigingen. Hoe je veilig online betaalt met de (mobiele) digitale betaalmethoden zoals bv. Payconiq. Ook de verschillende clouddiensten komen aan bod. Je leert hoe je veilig kan werken in die cloud, hoe je foto’s en documenten opslaat en toegankelijk maakt op je verschillende digitale toestellen (zoals je laptop, tablet en smartphone). Zo kan je beter je foto’s delen met familie en vrienden.

Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht en doe je via de website koksijde.bibliotheek.be of bel naar 058 53 29 53 .

Waarom die Digibanken?

Alle technologie verandert pijlsnel. Denk maar aan de laatste ontwikkelingen in artificiële intelligentie. Niet iedereen surft vlot mee op die digitale golf. Met de opstart van de lokale Digibanken vermindert de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting.

Wist je dat 7 procent van de bevolking geen internet gebruikt? En bijna 40 procent beperkte digitale vaardigheden heeft? Bijna 1 op de 5 huishoudens met een laag inkomen heeft thuis zelfs geen internetverbinding.

De toenemende digitalisering van onze maatschappij zorgt dus niet voor een stijging van digitale vaardigheden. Veel kwetsbare groepen zoals oudere personen, personen met lage inkomens of laaggeletterden zijn niet mee in het digitale verhaal.

Ook voor Koksijdse medewerkers

Onze gemeente geeft alvast het goede voorbeeld: eind vorig jaar begonnen minder digitale medewerkers aan een opleiding E-win. Het doel? Onze medewerkers digitaal vaardig maken zodat ze zowel thuis als op het werk vlot omgaan met onlinetoepassingen.

Het gemeentelijk digipunt vind je in onze bibliotheek en het Sociaal Huis.

Heb je vragen of wil je meehelpen als vrijwilliger?
Neem contact op: digibank@koksijde.be

Digibanken lossen jouw digitale vragen op
Digibanken lossen jouw digitale vragen op
Digibanken lossen jouw digitale vragen op
Digibanken lossen jouw digitale vragen op