Kimberly Wattier danst door het leven. Letterlijk en figuurlijk. Al 5 jaar leidt ze de Dynamic Dance School en met succes.

Onlangs werd ze genomineerd voor Krak van Veurne. "Maar het grootste deel van mijn leven speelt zich af in Koksijde: mijn job en natuurlijk ook de dansschool. In Veurne staat mijn thuis."

Tij-dingen: Je startte in 2019 met de eerste les. Hoe blik je terug op die eerste jaren?

Kimberly Wattier: "Eigenlijk begon het allemaal met DynamiCrew, een danscrew die ik in 2013 oprichtte. Met een projectsubsidie van 1.000 euro die we kregen via de jeugdraad. Voor beginnende verenigingen van enorme waarde en voor ons begon alles daarmee. Met de dansschool startte ik 6 jaar later. Ik gaf toen les aan 50 leerlingen. Amper 6 maanden later barstte corona los en dat zorgde voor veel obstakels: van kleinere groepen tot buiten lesgeven. Tijdens de lockdown maakte ik online video's. Ondanks die moeilijke periode hebben we toch een show voorbereid – dat doen we elk jaar – maar een onlineversie. Op verschillende plekken in Koksijde namen we met de leerlingen choreografieën op die we achteraf monteerden en op YouTube plaatsten. In 2020 kwam Hanne als eerste docent om kleuterdans te geven en zo evolueerden we jaar na jaar. Nu heeft de dansschool een team van 9 docenten."

T-d: Dynamic Dance School groeit elk jaar?

Kimberly: "Ondertussen hebben we 230 leerlingen, verspreid over 25 lessenreeksen. We kiezen er bewust voor om de groepen niet te groot te maken en kloppen af op maximaal 17 leerlingen per les. De ontwikkeling van de dansers gaat sneller, als docent kan je makkelijker bijsturen en het persoonlijk contact is groter. Zo kan je de kwaliteit beter garanderen. Als de interesse in een reeks groot genoeg is, starten we een tweede reeks. De lessen vinden inderdaad wekelijks plaats en in principe niet tijdens de schoolvakanties, maar in de praktijk doen we dan inhaallessen of extra trainingen."

T-d: Vanaf welke leeftijd beginnen kinderen met dansen?

Kimberly: "Vanaf 3 jaar kunnen ze bij ons terecht voor kleuterdans. Een maximumleeftijd? Die hebben we eigenlijk niet, want we geven lessen zumba aan volwassenen. De oudste leerling is 58 jaar. Ook mijn mama shaket elke dinsdagavond mee in de Zumba."

T-d: Welke dansstijl is het populairst?

Kimberly: "Populairst is niet het juiste woord. De dansschool is ontstaan met urban (hiphop) omdat ik daar zelf in ben geschoold. De nadruk ligt daardoor misschien iets meer op hiphop. En toch behandelen we hiphop, modern en ballet als gelijkwaardig. We willen een evenwicht tussen alle dansstijlen. Modern en ballet zijn jonge stijlen in onze dansschool en die moeten nog groeien, dat is ook de opzet van onze dansschool. We willen samen groeien: zowel leerlingen, docenten als het aanbod."

"Ondertussen hebben we 230 leerlingen, verspreid over 25 lessenreeksen. We kiezen er bewust voor om de groepen niet te groot te maken en kloppen af op maximaal 17 leerlingen per les."

T-d: Jullie geven dus ook balletles?

Kimberly: "We hebben inderdaad die sprong gewaagd en het duurt jaren om verschillende niveaus te creëren, maar de ballettrein is vertrokken. We hebben een lessenreeks voor kinderen van 6 tot 9 jaar. En wanneer die kinderen doorschuiven, ontstaat er ruimte voor een extra lessenreeks."

T-d: Waar wil je staan binnen nog eens 5 jaar? Wat is jouw droom?

Kimberly: "Eerst en vooral: de bestaande dansstijlen verder uitbreiden, ik denk dan aan modern en ballet. Extra wedstrijdgroepen samenstellen ook. Mijn grootste droom is misschien een opleiding starten voor jongeren van 16 jaar om docent te worden. De leerlingen zo laten doorstromen. Hanne en Delphine, 2 van onze docenten, zijn trouwens zelf ooit gestart al lid van Dynamic Dance Crew. En op de heel lange termijn een erkende onderwijsinstelling worden zoals StAPwest. Nu vallen we onder sport en jeugd. Dan mogen we diploma's uitreiken of zouden leerlingen uit bv. het middelbaar onderwijs hier 10 uur dansles per week mogen volgen. Zo kunnen ze dan later een echte danscarrière uitbouwen."

T-d: Welke rol speel je binnen Dynamic Dance School? Zijn er mensen die je graag in de bloemetjes wil zetten?

Kimberly: "Ik ben voorzitter van de vzw die ik samen met mijn man, Pieter De Ruyck leid. Hij is ondervoorzitter en we worden nog bijgestaan door 3 bestuursleden: Nick De Ruyck, Dirk De Ruyck en mijn mama Kathy Vaux. Zonder hen zou ik dit niet kunnen. En ook niet zonder het vertrouwen van onze docenten, leerlingen en hun ouders. Bovendien kunnen steeds op vrijwilligers rekenen. Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor alle steun tijdens de show en festiviteiten. Onlangs nog vierden we onze 5e verjaardag in de Witte Burg en dan waren al die helpende handen meer dan goud waard."

T-d: Wanneer is iemand een goede danser? Welke technieken leer je best eerst aan?

Kimberly: "Wat maakt iemand een goede danser? De inzet en attitude zijn belangrijk en dan vooral de passie voor dans, de wilskracht om elke week bij te leren. Elke nieuwe techniek is een uitdaging en leerlingen oefenen vaak ook thuis. Ze krijgen soms huiswerk. (lacht) Het doel? Het beste uit elke leerling halen, welke groei dan ook, maar vooral hun danspassie zien. In onze jaarlijkse show zie je ook de danssprongen die ze maakten."

T-d: Heb je een favoriete stijl?

Kimberly: "Ik ben opgeleid in disco en urban, maar urban trok me het meeste aan. Ik kijk wel graag naar ballet, modern en cheerdance, maar hiphop blijft toch mijn eerste liefde. Ik ben gestart met dansen toen ik 3 jaar was. Ik volgde veel opleidingen, deed mee aan wedstrijden en zat in verschillende crews. En de rode draad bleef hiphop. In 2018 volgde ik een extra opleiding om mijn diploma van dansdocent te halen en sinds mijn 18e geef ik dus les."

T-d: Naar welke danser(es) kijk je zelf op?

Kimberly: "Goh, dat zijn er veel, maar als één iemand moet noemen: Kayla Janssen. Zij is een Antwerpse die naar Los Angeles verhuisde om haar grote droom na te jagen. Ze geeft ondertussen les aan bekende dansscholen waaronder het Millennium Dance Complex."

T-d: Hiphop en urban worden door elkaar gebruikt. Wat is het verschil?

Kimberly: "Urban wordt in de volksmond hiphop genoemd. Het is een verzamelnaam voor de verschillende dansstijlen van de hiphopcultuur. Ik heb een voorliefde voor Hiphop old School. Dan heb je bijvoorbeeld ook nog breakdance, locking, popping en house. Elke dansstijl, zowel ook bij modern en ballet, kent zijn technieken. We besteden veel aandacht aan techniek, creativiteit en ontwikkeling tijdens de lessen. De dansterminologie is ook belangrijk, maar in de allereerste plaats het dansplezier. Elke dansstijl heeft zijn eigenheid, een eigen voorgeschiedenis en cultuur. En dat vereist ook aangepaste kledij, zoals balletkledij bij de leerlingen die ballet volgen."

T-d: Dansen wordt steeds populairder? De invloed van tv?

Kimberly: "Een 10-tal jaar geleden zou ik ja hebben gezegd met het programma So you think you can dance. Nu heb je minder van die dansprogramma's en toch stijgt de populariteit van onze dansschool. Elk jaar organiseren we een vriendjesweek. De leerlingen blijven ook lang les volgen, de meeste dansers die gestart zijn in 2019 zijn er nog altijd. Ze groeien samen met ons op. Het is leuk om hen te zien ontwikkelen en je bouwt ook een vertrouwensband op. Ik ken alle leerlingen bij naam, juist omdat ze zo lang les blijven volgen en omdat ik dat belangrijk vind."

T-d: Heb je nog een boodschap voor de lezer?

Kimberly: "Ik ben vooral ontzettend dankbaar voor het vertrouwen van de ouders en de dansers. En ook enorm dankbaar voor het docententeam. Zonder deze fantastische mensen zou het zeker niet lukken. De werking van de dansschool is het resultaat van dagelijks teamwork."