Eind 2023 zijn de ruwbouw van de nieuwe museumvleugel én het nieuwe depotgebouw zo goed als af. Niet te missen: in februari 2024 keert het skelet van potvis Valentijn van Sint André terug.

Pas als het skelet in zijn nieuwe zaal hangt, wordt de ruwbouw volledig afgewerkt. Ondertussen wordt ook de scenografie, de museale inrichting van het nieuwe museum klaargestoomd. Het gemeentebestuur is enthousiast daarvoor opnieuw te kunnen samenwerken met hoofdaannemer Bruns, die samen met onderaannemers Madoc en Create, ook niet van de minste in de sector, een heel sterk dossier indiende. Het team van Bruns nam ook de vorige herinrichting van het NAVIGO-Visserijmuseum op zich, dat was een geslaagde samenwerking.

Een nieuwe museumvleugel, een nieuw gezicht en een nieuwe toegang

Vanaf september 2024 kom je via de Vrijheidstraat NAVIGO-Visserijmuseum binnen. Het onthaal wordt de draaischijf van het museum: je koopt er je ticket en snuistert er in de museumshop. Ook kun je vanuit het onthaal in verschillende richtingen het museumbezoek starten. Kies je ervoor om eerst de expozaal op de eerste verdieping te bezoeken? Dan ontmoet je daar het potvisskelet op ooghoogte. Vanuit het onthaal verken je ook het vissershuisje.

Wandel onder het potvisskelet en maak kennis met onze vissers en hun ambacht. Deze nieuwe vleugel takt naadloos aan op het bestaande museumgebouw.

Je ontmoet noeste strandvissers en heroïsche IJslandvaarders, je leert alles over het dagelijks leven van vissersvrouw en -kind tot de uitdagingen waarmee de visserij kampt. Uiteraard blijven vissersvaartuig OD.1 Martha en de aquaria met onze Noordzeebewoners pronkstukken.

Deze visuals dateren uit mei 2021.

Kijkdepot met kooktheater

In de Pastoor Schmitzstraat verrijst een nieuw depotgebouw dat in de eerste plaats dienst doet als veilig onderkomen voor de NAVIGO-collectie. Niet alle stukken worden in de permanente collectie getoond aan het publiek. De klimatisatie van een depotruimte is cruciaal en daarom werd gekozen voor een duurzaam concept: korte termijnschommelingen van de temperatuur en relatieve vochtigheid moeten vermeden worden. In het ontwerp van de nieuwe NAVIGO-depotruimte werd gekozen voor een opvallend duurzaam concept, genaamd het Denenmarken-model. De depotruimte wordt niet verwarmd of gekoeld. De wanden worden sterk geïsoleerd, maar de vloer niet, waardoor al te grote temperatuurschommelingen worden gedempt. Het resultaat? Een duurzame ruimte met lage investerings- én energiekosten. Een win-win dus. Vanuit het aanpalende kijkkabinet zullen ook bezoekers trouwens een mooi zicht hebben op de museumcollectie in het depot. Naast het bewaren van het materieel erfgoed van het NAVIGO-museum, zal dit nieuw gebouw ook dienst doen om het immaterieel erfgoed van de visserij verder te borgen. Extra: in de demonstratiekeuken zie je hoe onze medewerkers vis kuisen, verwerken en bereiden.

Gepuzzeld: het skelet van Potvis Valentijn

Al sinds de opgravingen in 2019 werkt het team van professor Pieter Cornillie van de Universiteit Gent, faculteit diergeneeskunde - vakgroep Morfologie aan het museumklaar maken van de resten van potvis Valentijn. Na een uitgebreid schoonmaak- en ontvettingsproces, lagen de botten lang te drogen. Ondertussen gebeurde er wetenschappelijk onderzoek op de resten. In de zomer van 2022 werd het skelet in elkaar gepuzzeld. Momenteel is het team bezig met de replica’s van enkele stukken die niet konden worden opgegraven, en het restaureren van de schedel die wat schade opliep tijdens de jaren onder de grond. Doordat de staart en de kop van de walvis uit zacht materiaal bestonden, meet het skelet korter dan de resten die werden begraven. Maar het is zeker niet minder groots.

Save the date: in september 2024 wordt het vernieuwde museum feestelijk geopend.

Kom op vrijdag naar de Visserijfolkloreavonden op het museumplein

Fijne optredens van lokale bands en gevestigde waarden uit de muziekscene zorgen voor de sfeer. Bovendien strelen we jouw smaakpapillen dankzij overheerlijke vishapjes. Maak er een feestelijke avond van en kom met je gezin. Wanneer? Op 14, 21 en 28 juli en 4, 11 en 18 augustus, telkens van 18 tot 22 uur. Op navigomuseum.be lees je het volledige programma.