Elke zomer wordt Koksijde ondergedompeld in LEGO®-blokjes. Duizenden en duizenden kleurrijke stenen vormen de basis van een prachtige expo.

Het team van Amazings maakte ook onze Duinenabdij na: een kunstwerk in alle betekenissen van het woord. Dirk Denoyelle keert deze zomer terug en Tij-dingen ging langs voor een opbouwend gesprek.

Tij-dingen: Vroeger was je bekend als cabaretier en stemmenimitator. Hoe rolde je in deze wereld?

Dirk Denoyelle: "Ik probeer altijd van mijn hobby's mijn beroep te maken. Ik speelde als kind en jongere vooral met LEGO-blokjes, tot ik 18 was en naar de unief ging. Toen onze oudste dochter 7 werd, kreeg ze LEGO van een vriendin en ik heb dat snel geclaimd. En plots was de LEGO-passie er weer. Ik ging overal op zoek naar betaalbare sets en langzaam werd de hobby een beroep en later dan een bedrijf. Dat verhaal staat in het lang en breed in de FAQ op de website (www.amazings.eu) en ook in mijn boek Brilliant bricks."

T-d: Met Amazings werkten jullie bijna een jaar aan de Duinenabdij. Was het moeilijk om iets te bouwen dat er niet meer is? Een extra uitdaging?

Dirk: "We hebben gewerkt op basis van het schilderij van Pieter Pourbus en dat was een heel goed bouwplan, eigenlijk. Lastig is dat het schilderij geen achterkanten toont. Gelukkig zijn de mensen van de Duinenabdij niet alleen sympathiek, maar ook competent, dus samen zijn we er prima uitgeraakt."

T-d: Op welk bouwwerk ben je het meest trots?

Dirk: "Dat zijn er veel. De grote Rubens die we dit jaar exposeren, is nog steeds één van mijn favorieten. Ook de Marylin Monroe die twee edities geleden in Koksijde stond, blijft één van mijn lievelingen. Op dit moment ben ik natuurlijk vooral trots op de expo over Milieu en Klimaat die ik op aangeven van mijn dochters voor Technopolis maakte. Die stond al in het Koninklijk Paleis in Brussel en komt nu ook naar Koksijde."

T-d: Wat vind je het moeilijkst om te bouwen?

Dirk: "Dieren! Ik ben bezig aan een expo voor het Zwin, die je daar deze zomer kan bekijken en dat is écht niet simpel."

"Ik kijk elk jaar uit naar de montage en demontage van de expo"

T-d: Is er een kunstwerk of project dat je zeker nog wil realiseren?

Dirk: "Ik hoop vooral dat mijn expo’s – ik heb intussen materiaal om een hal van 2.500 m² te vullen – heel Europa rondreizen. Ik zoek nog de juiste partner om dat verhaal vlot te krijgen, want inhoudelijk en logistiek zijn we er helemaal klaar voor."

T-d: Imitaties doe je alleen nog op bedrijfsevents? Mis je de culturele centra niet?

Dirk: "Toch wel, maar sedert het plotse overlijden van mijn pianist Kris, nu 2,5 jaar geleden, heb ik het nog altijd moeilijk om zonder hem op het podium te staan. Wij waren een beetje als Jommeke en Filiberke, . Ik heb wel wat concepten in mijn hoofd en ben al aan de uitwerking begonnen, alleen weet ik nog niet waar ik die eieren precies ga leggen. De filmpjes die we dit jaar in de theaterzaal van cultuurcentrum CasinoKoksijde laten zien, passen wel in die evolutie. Ze zijn helemaal anders dan de filmpjes van de vorige jaren. (glimlacht)"

T-d: Ken je Koksijde goed? Heb je hier een favoriete plek?

Dirk: "Ik ken de gemeente intussen al een beetje, maar durf me geen kenner noemen. Ik kijk wel elk jaar uit naar de montage en demontage van de expo. Ik kijk altijd uit naar de babbels met de technici van het cultuurcentrum, de mensen van de VVV en de grappen die de mannen van de gemeente vertellen. Ik heb dus nog meer favoriete mensen in Koksijde dan plekken. (lacht)."